Düzenlemesi İmar Kanunu ile gerçekleştirilmiş imar planı türlerinden biri olan mevzii imar planı, geniş anlamıyla hali hazırdaki planların nüfus gibi sebeplerle yetersiz kalması ya da yeni yerleşim alanlarının imara açılması zorunluluğu oluştuğunda, yürürlükteki planların dışında kalan, mevcut planlarla bütünleşmeyecek sosyal ve teknik altyapıları plan sınırları dahilinde karşılayan planlara mevzii imar planı denir.
MEVZİİ İMAR PLANI NASIL YAPILIR?
Mevzii imar planı nasıl yapılır sorusunun cevabı mevzii imar planı yönetmeliğinde yazılıdır. Mevzii imar planının hazırlanması ve uygulanmasında “Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik” hükümleri uygulanmaktadır. Mevzii imar planı yapılabilmesi için mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması durumunda planlama esasları, şehircilik ilkeleri, kamu yararı gözetilmesi gerekmektedir.
Ayrıca mevzii imar planı yapılmadan önce yer seçimi ile ilgili yerleşme bütününde planlama esaslarına göre kullanım kararı verilmesi de gerekmektedir. Mevzii imar planı için parsel sınırları ilgili idarece belirlenirken parsel büyüklükleri; maliklerine ulaşılamayan, malikleri belli olmayan, malikleri bulunmayan yerler planlanan alan içinde ise yüzde 20’sini aşmaması şartları aranmaktadır.
Mevzii imar planı hazırlarken diğer bir yandan kamuya ait bir yol ile bağlantısının kurulması gibi bazı konular göz önünde bulundurulmalıdır.
İmar Planlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Ehliyet Durumlarına Ait Esaslar yönetmeliğince mevzii imar planı hazırlanışına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Plan hazırlanırken bir takım evraklar gerekmektedir.
Bunlar 1/1000 ölçekli koordineli arsa çapı, tapu kayıt örneği, arsa kooperatife ait ise, kooperatif ana sözleşmesi ve üye sayısı, jeolojik etüd raporu, teklif planları, plan inceleme harcı, müelliflik kaydı, plan açıklama raporu ve ÇED Yönetmeliği çerçevesinde gerekiyorsa ÇED raporudur.
MEVZİİ İMAR PLANI KİMLER YAPAR?
İmar planı ve mevzii imar planı dahil bütün planları kimin yapacağı da 'İmar Planlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Ehliyet Durumlarına Ait Esaslar' yönetmeliğinde açıklanmıştır. Mevzii imar planı yapacak kişilerde Üniversite, Akademi veya Yüksek Okulların şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı, kentsel tasarımcı unvanına sahip kişiler yapabilmektedir. Mimar unvanı olan kişilerin mevzii imar planı yapabilmesi için lisansüstü öğrenimi yaparak Master veya Doktor derece ve unvanlarını kazanmış olmaları şarttır. Ayrıca son kanunlarla imar plan işleri sadece şehir bölge planlama mezunlarına verilmektedir.