Kadastro TDK tarafından bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işi olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımdan yola çıkarak kadastro, taşınmaz mülklerin sınırının ve değerinin devlet tarafından planlanarak meşru kılınması anlamına gelmektedir. Özetle hukuki anlamda tanımlanmış topark bütünlüğüne (arsa-arazi) ilişkin kayıtların tutulması anlamına da gelir.
Kadastro Kanunu'na göre ise taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemine verilen addır.
KADASTRO ÇEŞİTLERİ
Üç çeşit kadastro vardır. Bunlar sırasıyla toprağın değerini belirleme işlemi olan mali kadastro, toprak üzerindeki hakları belirleme işlemi hukuki kadastro ve toprağın ölçümü, parçası ve konumunu belirleme işlemi olan geometrik kadastrodur.
KADASTRO NE İŞE YARAR?
Kadastro işlemleri ödeyeceğimiz vergiden, arsanın ölçüleri ve değerine kadar birçok noktada işimize yarayan bir işlemdir. Toprağın değeri kayıt altına alan kadastro işlemi mülkiyet haklarımızı koruyabilmemiz için toprağın boyutunun ve sınırının belirlenmesini de sağlar.
TAPU KADASTRO
Hisseli, kat irtifaklı ve müstakil olmak üzere 3 çeşidi bulunan tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge anlamına gelmektedir. Kadastronun tanımı ise yukarıda yapılmıştı. Tapu Kadastro tapu işlemlerinin yapıldığı yerlere verilen addır.
TAPU KADASTRO RANDEVU
Tapu kadastro randevuları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Randevu alabilmek için gerekli bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Tapu kadastro randevu işlemleri randevu.tkgm.gov.tr adresinden yapılmaktadır.