İskan konusunda birçok kural bulunuyor. Bunlardan birisi de iskan dışı alandır. İskan dışı alanlar ile alakalı merak edilenlere bu yazıda göz gezdireceğiz. Peki iskan dışı alan nedir?
İskan Dışı Alan Nedir?
Resmi şekilde belirtilen yerleşik alanlar dışında kalan ve sınırlar ile belirtilen alanlara verilen genel isme iskan dışı alan denir. Farklı çerçevede ele alınan bu alanlar imar müdürlükleri tarafından üzerinde gerekli çalışmaların yapıldığı alanlardır.
İskan dışı alanlara ilgili kurumdan izin almak kaydıyla bir yapı inşa edilmesi mümkündür. Bazı şartlar yerine getirildiği zaman bu alanlara entegre tesis de kurulabilir. İskan dışı alanlarda çalışma yapmak için ilgili kurumdan resmi bir evrak ve gerekli belgeler doğrultusunda izin almanız gerekiyor. İskan ışı alanlar genellikle köy ve mezralarda karşımıza çıkıyor. Yapı yaklaşma mesafesi aşılmadığı ve resmi sınırlar ihlal edilmediği sürece iskan dışı alanlar üretim ve pazarlama için kullanılabiliyor.
Köy ve mezra gibi yerleşik alanlar dışında kalan çok fazla iskan dışı alan bulunuyor. Genellikle köy halkı bu iskan dışı alanları ticari anlamda değerlendirmek için ilgili kurumlara başvuru yapıyor. İskan dışı alanların kullanım iznini alan köylüler bu arazilere genellikle kümes, ağıl, otlak gibi yapılar inşa edebiliyor. İskan dışı alanlarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi yapı yaklaşma mesafesidir. Bu mesafe herhangi bir şekilde ihlal edildiği takdirde inşa edilen yapı yıkılır. Bu durumda yıkıma itiraz etme gibi bir durum söz konusu değildir.
İskan dışı alanlarda tarımsal üretimi korumak için entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar inşa edilebiliyor.