Türkiye'de inşaat sektöründe son dönemde yatay mimari tercih ediliyor. Kentsel dönüşüm projelerinin çok büyük bir kısmı artık bu mimari tipine göre hayata geçiriliyor. Peki yatay mimari nedir?
Yatay Mimari Nedir?
Yatay mimari, binaların az katlı olarak daha fazla alana yayıldığı ve belli standartlarda daire yapılarına sahip olan mimari tipidir.
Ülkemizde son yıllarda özellikle büyük şehirlerde binaların çok yüksek yapılması arazi bulunması açısından kolaylık sağladı. Büyük kentlerdeki arsa sıkıntısı nedeniyle yüksek binaların hayata geçirilmesi beraberinde birçok sorunu da getirdi. İnsanların yüksek binalar arasına sıkışması ve bölgede gereğinden fazla nüfus artışı olması birçok problem doğurdu.
Dikey mimarideki bu sıkıntılar yatay mimariye geçmeyi zorunlu hale getirdi. Yatay mimari sayesinde şehirler daha ferah ve düzenli bir görünüme kavuşurken insanlara daha geniş ve yeşil yaşam alanları sunuyor. Ancak bu yatay mimariye dahip binalar şu anda şehir merkezlerine biraz daha uzakta konumlanıyor.
Yatay mimarinin yaygınlaşmasıyla birikte insanların sağlığı da büyük bir gelişim gösterecek. Dikey mimariye sahip olan binalar etrafa çok daha fazla sıcaklık ve kirlilik yayarken dikey mimarideki yapılar hem daha az kirlilik ortaya çıkarırken hem de bulundurduğu yeşil alanlarıyla sağlıklı bir yaşam sunuyor. Dikey olan konutlarda komşuluk ilişkileri neredeyse yok denecek kadardır. Çünkü bir blokta çok çok fazla insan yaşamaktadır. Aynı blokta yaşayan insanlar bile birbirini tanımamaktadır. Ancak yatay mimaride az katlı binalar bulunduğu için fazla kişi yaşamaz ve belli sayıda daire bulunur. Bu nedenle aynı binada oturan vatandaşlar birbirini tanıma ve kaynaşma fırsatı bulur. Bu durum da özlenen eski mahalle kültürünü ve komşuluk ilişkilerini geliştirir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ( TOKİ ) son zamanlarda yatay mimariye büyük önem veriyor. TOKİ, hayata geçirdiği projelerinde bu dönüşümü ülke geneline yaymak için elinden geleni yapıyor. İstanbul'da da özellikle tarihi dokuların olduğu yerlerde büyük uyum sağlayacak yatay mimari biçimi, kentsel dönüşümün de en belirgin kuralıdır. İstanbul'da kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen bölgelerde yatay mimarili binalar hayata geçirilecek. Dikey yapılar İstanbul'da özellikle tarihi silüeti her geçen gün bozuyor ve tahrip ediyor. Bu nedenle özellikle İstanbul'da yatay mimariye dönülmesi kritik önem taşıyor. Yatay mimariye geçtikten sonra mega şehirde vatandaşların rahat nefes alabileceği ve daha sağlıklı yaşayabileceği alanlar meydana gelecek.