Yaygınlıkla “iskan” veya “oturma izin belgesi” olarak da bilinen Yapı Kullanma İzin Belgesi, belediyelerin imar müdürlükleri tarafından belirlenen standartların ve yapı ruhsatlarının uygunluğuna göre inşası tamamlanmış bir yapının, tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında bu bölümlerinin kullanılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı İl özel idaresinden alınan izin belgesidir.
Bu belgeyi alabilmek için inşaat ruhsatı alındıktan sonra en geç 2 yıl içerisinde yapının inşasına başlanılmış olması ve inşaatın 5 yıl içerisinde tam anlamıyla tamamlanmış olması gerekir. Ayrıca inşaat süresi boyunca yapının tüm harçlarının ödenmesi ve mimari planlara sadık kalarak inşa edilmesi zorunludur. Mimari projeye uygun olmadan bitirilen yapılar için yapı kullanma izin belgesi almak mümkün değildir. Yapı kullanma izin belgesi alınmadan inşaatı biten yapılara elektrik, doğalgaz ve su aboneliği gibi belediye hizmetleri verilmemektedir. İskan belgesi olmayan bina resmiyette hala inşaat halinde olarak gözükmekte olup, bu binalardaki dükkan ve daireler için bankalar kredi dahi vermemektedir.
Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?
Yapı kullanım izninin verilebilmesi için yapı sahibinin dilekçe ile belediye veya özel idareye başvurması gerekir.
Yapı kullanma izin belgesi için gerekli olan evraklar nelerdir?
- Tapu kaydı bilgileri
- Yapı Kullanım İzni için yazılan dilekçe
- Vergi Dairesi’nden alınan “borcu yoktur” yazısı
- Proje Müellifleri Raporu
- Dış Kanal Belgesi (İZSU)
- Telekom Vizesi
- Yapı Denetim Kuruluşu’ndan alınan onaylı belgeler
- Emlak ve Çevre Temizlik’ten alınan “vergi borcu yoktur” yazısı
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan “borcu yoktur” belgesi
- Yapının cephe fotoğrafları (13×18 cm ölçüsünde)
Şayet bahsi geçen binada asansör olacak ise yukarıda belirtilen belgelere ek olarak istenilen belgeler;
- Garanti Belgesi
- TSE belgeleri( asansör firmasından alınacak)
- Mühendislerin SMM belgeleri
- Muayene fişleri
- 4 adet Muayene Raporu
- Uygulama projeleri
- Sığınak Raporu
- Yangın Tesisat Raporu
Yukarıdaki belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlandıktan sonra iskan başvurusu yapılır ve başvuru sonucunda bina, belediyelerin teknik ekiplerince kontrol edilir. Kontrolörlerin yaptığı incelemeler sonucunda, uygunsuz herhangi bir durum olmadığı takdirde ‘onay yazısı’ verilir. Yapının her şeye uygun olarak inşa edildiğine dair noter onaylı bir taahhütname alınır ve bu taahhütname, belediyelerin Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne verilir. Emlak vergisi, katılım payları ve iskan harçları ödendikten sonra yapı içindeki bağımsız ayrı her bölüm için iskan belgesi alınabilmektedir.
Kaynak: finansajans.com