Vasi de yine çeşitli nedenlerle kendi işlerini sürekli olarak yapamayacak durumda olan kişilere, koruma altına alınması amacıyla hukuki koruma olarak atanan kişidir.
Türk Medeni Kanunu kimlerin vasi olarak tayin edileceği, vasi olmanın koşulları, hangi hallerde vasi tayin edileceğini açıklamıştır. Vesayet durumunu hukuki olarak tanımlamak gerekirse de anne ve babasının velayetinde bulunmayan küçük çocukların istisnai olarak, velayete tabi olmayan 18 yaşını doldurmuş ve üzerindeki kişilerin korunmasını amaçlayan hukuki kurum ya da uygulamadır.
Kimler Vasi Olarak Atanabilir?
Bir kişiye vasi tayin edilebilmesi için kişinin günlük aktivitelerini ortadan kaldırıcı nitelikte akıl zayıflığı gerekmektedir. Böyle bir kişinin hukuki ehliyeti yasal makamlar önünde imza yetkisi de ortadan kalkacaktır. Onu yasal makamlar önünde temsil edecek kişi vasisi olacaktır. Bu kişiler genelde aile içinden yakın akrabadan seçilmektedir; ancak belirtmek gerekirse de bu durum yasal bir zorunluluk değildir. Dostlar arkadaşlar hatta resmi kurumların önereceği profesyonel kişiler de vasi olarak tayin edilebilmektedir.
Vasilik Tayini Başvurusu
Vasilik için Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuru yapılır. Resmi merci bu mahkemelerdir. Sulh hukuk mahkemelerine başvurulur, yakını ve akrabaları tarafından gerçekleştirilir. yapabilir. ya da kişi bir hukuku işlem yapacağı sırada mal alıp satıyorsa bankadan para çekiyorsa orada resmi işlemi yapan kişileri de böyle bir durumu fark ediyorlarsa böyle bir durumu onlar da başvuru ya da uyarıda bulunabilirler.
Kimlere Vasi Tayin Edilir?
Türk Medeni Kanununda kimlere vasi tayin edileceğinin yer aldığı açıklamada, "Vasi tayinindeki asıl amaç, vesayet altında bulunan kişinin menfaatlerinin korunması, herhangi bir şekilde zarara uğramasının engellenmesidir. Vasi tayin işlemi zorunlu hallerle gerçekleşebileceği gibi veraset altına alınmak isteyen kişinin kendi isteği ile de gerçekleşebilir." ifadesine yer verilirken, kimlere vasi tayin edileceği noktasında da 18 yaşından küçüklere, akıl hastalarına ve akıl zayıflığı bulunanlara (iş göremeyecek durumda olanlar), alkol ve uyuşturucu bağımlıları, kötü yaşam tarzı olanlar, Özgürlüğü Bağlayıcı Ceza alanlara, kişi yaşlılığı, sakatlığı, deneyimsizlik veya ağır hastalığı sebebi ile işlerini gerektiği gibi yerine getiremiyor ise bunu ispat ederek kendisine bir vasi tayin edilmesini isteyen kişiler olarak sıralanmaktadır.