Kelime manasıyla ikamet edilen konut anlamına gelen mesken, Türkiye'de coğrafi ve iklimsel olarak farklı tiplerde karşımıza çıkmaktadır. Konut ve barınak anlamında kullandığımızda çadırdan kulübeye, mağaradan gökdelene kadar birçok yapıyı içinde barındırabilmektedir. Bu anlamda sizler için bölgelere göre Türkiye'deki ev çeşitlerini derledik. Bu meskenlerin başında doğal barınaklar, göçebe sığınaklar, ahşap meskenler, toprak meskenler, kerpiç meskenler, tuğla konutlar gelmektedir.
Doğal Barınak Meskenler
Adından da anlaşılacağı üzere doğada hazır olarak yer alan yapılardır. Mağaralar ve ağaç kavukları doğal mesken grubu içinde yer alır.

Ağaç evler ekvatoral iklimde sıkça karşımıza çıkarken, Türkiye'de ise mağaralar insan eliyle yaşanır meskenler olarak kullanılmıştır.
Göçebe Barınak Meskenler
Bu meskenler ise özellikle insanların yerleşik hayata geçmeden önce barınmak için kullandığı alanlardır. Mağaralar ve çadırlar örnek olarak verilmektedir. Eski Türk toplumlarında ve Çin'de yaygın olarak görülmektedir.

Ahşap Meskenler
Türkiye bölgeleri incelendiğinde ise özellikle Karadeniz bölgesinde ormanlık alanların yoğunluğu ahşap evleri karşımıza çıkarmaktadır. Ahşap evler tahtalar çivi kullanılmadan birbirine geçirilerek yapılır.
Marmara bölgesinde ise ahşap meskenlerin yanı sıra kiremit çatılı, taş ve tuğlalı evler de yaygındır.

Ege bölgesinde ise genelde taş ve tuğla evler yaygındır.
Doğu Anadolu bölgesinde de toprak damlı, taş ve kerpiç evler yaygındır. Bu bölgenin yanı sıra Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yine tek veya çift katlı taş ya da toprak evler görülmektedir. Özellikle Harran Evleri bu bölgenin coğrafi yapısını da ortaya koymaktadır. Harran Evlerinin özelliği arasında kışın sıcak yazın da serin olması dikkat çekmektedir.
