Miras konusunda en çok merak edilen ve mirasçıları doğrudan ilgilendiren tereke aslında çok da uzak olmadığımız bir kavram. Peki tereke nedir?
Tereke Nedir?
Vefat eden bir kişiden geriye kalan mal ve mülkün geneline verilen isimdir. Ölen kişinin geride biraktığı devredilebilir tüm malvarlığı tereke kavramının içerisine girmektedir.
Tereke kavramı aslında halk arasında bilinen miras kelimesiyle eş anlamlı sayılır. Ölen kişiden kalan borç ve haklar tereke, bunların mirasçıya geçme işlemine ise miras denir.
Tereke kavramının içerisindeki mal varlığının tamamı mirasçı olan kişiye geçmez. Buna örnek vermek gerekirse, oturma hakkı, intifa hakkı, seyahat hakkı, nafaka ödemeleri, iş görmezlik hakkı, dernek üyelik hakkı gibi kavramlar tereke kavramının içerisinde yer almayan yani devredilemez olan haklardır.
Terekede saklı pay oranı, altsoy için yasal miras payının yarısı, ana ve babadan her birisi için yasal miras payının dörtte biri, kardeşlerden her birisi için yasal miras payının sekizde biri, sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü şeklindedir.
Tereke üzerinde tasarruf edilebilir kısım miras bırakan kişinin ölüm günündeki durumuna bakılarak hesaplanıyor. Tereke hesabı yapılırken vefat eden kişinin borçları, cenaze giderleri, terekenin mühür ve yazı giderleri, vefat eden kişinin baktığı kimselerin üç aylık geçim masrafları terekeden düşülerek yapılır. Bu masrafların tamamı çıkarıldıktan sonra tereke üzerinde tasarruf edilebilir kısım netleşmiş olur.
Tereke Davası Nedir?
Tereke davası, vefat eden kişinin malvarlığının, bankadaki parasının ya da borçlarının bilinmediği durumlarda açılan bir davadır. Genellikle saklı olan malvarlığının açıpa çıkarılması için tereke davası açılır. Tereke davası vefat eden kişinin sağlığındayken açılabilir. Vefat eden kişinin ikametgah adresinin kayıtlı olduğu yerin mahkemelerinden tereke davası açılabilir.
Tereke davası genellikle 3-4 yılı bulan davalar olabilir. Ancak dava hukuki temellere dayanmadan açılırsa davanın düşme ihtimali çok yüksektir. Açılacak tereke davası türüne göre 1-2 yıl da sürebilir. Ancak bunun olması için hukuki prosedürün doğru şekilde yerine getirilmesi yani işinin ehli olan bir hukukçuyla birlikte hazırlanması gerekir.