Ülkemizde son dönemde yeni yeni gelişmeye başlayan Teknokent kavramı, şirketlere, üniversitelere ve ülkeye birçok yarar sağlamaktadır. Peki teknokent ne demektir?
Teknokent Ne Demektir?
Üniversitelerin, araştırma kurum ve kuruluşlarının, sanayi kuruluşlarının aynı ortamda bulunduğu ve araştırma, geliştirme çalışmaları yaptıkları organize iş merkezleridir. Bu merkezlerde firmalar ve kuruluşlar birbiriyle sürekli bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirirler. Bu sayede akademik, ekonomik ve sosyal yapılarını bütünleştirmiş olurlar. Teknokentler özel anlamda kurumların genel anlamda da ülkenin inovasyon konusunda gelişmesini sağlar.
Teknokentin Firmaya Sağladığı Yararlar
Teknokentler firmalara araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütebilecekleri en uygun alanı sunar. Ayrıca bünyesindeki üniversiteler sayesinde firmalara daha kolay ve uygun şartlarda danışmanlık, araştırma altyapısı sağlar.
Firmalar teknokentlerde birden çok araştırma ve geliştirme şirketini bir arada bulma şansı yakalar. Böylece firma bir sinerji yakalamış olur. Şirketler, teknoloji alanındaki yeni gelişmeleri doğrudan merkezden takip etme ve yararlanma fırsatı bulur.
Teknokentlerin Üniversiteye Sağladığı Yararlar
Teknokentler üniversitelere sanayi şirketleri ile iç içe olma ve etkin işbirliği yapma fırsatı verir. Firmalarla sağlanacak ortak çalışmaların sonucunda yeni konularda temel ve uygulamalı araştırma imkanı doğar. Teknokentlerin sağladığı fonlar sayesinde araştırma için kullanılacak kaynak üniversitelere aktarılır. Böylece üniversiteler kaynak sıkıntısı yaşamaz.
Teknokentlerin üniversitelere sağladığı yararların en büyüğü ise istihdamdır. Üniversiteden mezun olan öğrenciler teknokentte istihdam edilebilir. Bunlara bağlı olarak daha çok araştırma ve daha iyi bir eğitim ortamı oluşur.
Teknokentlerin Ülkeye Sağladığı Yararlar
Teknokentler genel anlamda ülke kalkınmasına da yardımcı olur. Bilgi tabanlı teknoloji üretimi ve yenilikçi firmaların oluşması ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlar. Üniversitelerin araştırma altyapısının gelişmesi sonucu dünyada sözü geçen ve herkes tarafından tercih edilebilen üniversiteler oluşur.
Teknoloji üreten ülkeler arasına teknokentler sayesinde girerek ülkenin uluslararası rekabet gücü artırılır. Tüm bunların sonucunda ülkede yaşayan vatandaşların refah seviyesi yükselir.