Şerh nedir dediğimizde, karşımıza çıkma alanlarına dikkat ettiğimizde: şerh düşülmesi durumu genellikle tapu işlemleri sırasında gayrimenkul alım ve satımın sırasında ortaya çıkan bir durumdur.
Şerh kelimesi anlamı bakımından: açmak, ayırmak anlamına geliyor. Öte yandan, bir şeye şerh koymak ise, aslında o durum karşısında altına açıklama yapmak. Şerh koyma ifadesi çoğunlukla tapu işlemleri için kullanılmaktadır.
Şerh Düşmek Ne Demek
Şerh nedir sorusuna, her hangi bir karara veya çoğunluk görüşüne katılmayanların söz konu karar metninin altına yazdıkları gerekçeli açıklama olarak cevap vermek mümkün. Öte yandan tapu sicil kayıtlarında ise, herhangi bir duruma dikkat çekilmesi veya bahse konu hakkın sınırlandırılmasını teminen tapu kayıtlarında yer alması durumuna, şerh vermek denilmektedir.
Tapuda Şerh Ne Demek
Özellikle tapuya şerh koyma işlemi, gayrimenkul sektörü tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bahse konu tapuda şerh konulması ise, Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu işlemde ise hak sahibine ait olan tapuya satılamaz şerhi konulmakta. Tapuya şerh koyma işlemi ise, farklı gerekçelerle yapılabiliyor. Mesela, bir gayrimenkul satın alındığında ve ödemenin bir kısmı daha sonra ödenecek ise, her hangi bir hak kaybına uğramamak için tapuya şerh koyabilmekte.
Ancak 5 yıllık sürenin dolması ile şerhin herhangi bir yaptırımı kalmamaktadır. Şerh koyma işlemi, satış vaadi sözleşmesi, kira sözleşmesi, şufa sözleşmesi ya da kat karşılığı inşaat sözleşmesi gibi sözleşmelere de uygulanmaktadır. Gayrimenkul sahibinin gayrimenkulün devir hakkının kısıtlanması veya kişisel hakların güçlendirilmesi amaçlanmakta ve tapu kütüğünün “şerhler” sütununda yer almaktadır. Tapuda şerhin olup olmadığı da, tapu kütüğündeki yer alan beyanlar hanesinden kontrol edilebiliyor.
Şerh Ne Demek Hukuksal Açıdan
Şerh koymak hukuksal açıdan değerlendirildiğine gayrimenkul sahibinin hakkını korumak ve malın diğer hak sahiplerinden korunmasını sağlayan önemli bir yöntem. Bu yöntemle şerh koyulması durumunda, işleme konu olan gayrimenkulle ilgili bazı kısıtlamalar uygulanıyor. Örneğin, şerh düşülen tapunun bir başkasına satılması söz konusu değil. Böylesi bir durumda şerh işleminin kaldırılabilmesi için ortada olan bütünüyle ödenmesi ve satıcı bunun üzerine şerhi kaldırması gerekmektedir.
Mesela, tapudaki şerh işlemlerinin süresi 5 yıl olarak düzenlenmiş ve bu sürenin dolması ile şerhin hiç hukuksal yaptırımı kalmıyor. Şerh koyma işlemi, genel olarak satış vaadi sözleşmesi, kira sözleşmesi ve şufa sözleşmesi ya da kat karşılığı inşaat sözleşmesi gibi sözleşmelerde de aynı biçimde uygulanmaktadır.
Tapuda şerh uygulanacağından hak sahibinin gerekli evrakla beraber tapu müdürlüğüne başvurması yeterli olmaktadır. Şerh talebinin bulunduğu dilekçenin aynı zamanda ilgili birime verilmesi ve şerh koyma ücretinin de başvuran tarafından ödenmesi gerekmektedir. Özellikle gayrimenkul satışında, alım sırasında tapu kayıtlarının yeterince incelenmemesi halinde ilerleyen süreçte, tapuda şerh işlemi ile karşı karşıya gelinebiliyor.