İnşaat mahallinde ölçümleme yapılırken uygulanan röper işlemi inşaat terimleri arasında en çok merak edilenlerden biri. Peki, röper nedir? Röper ne demek? İşte cevabı…
Bir inşaat mahalli üzerinde ölçümleme yapılırken kullanılan yöntemlerden biri olan röper, sık sık aranıyor. Peki, röper ne demek? İşte ayrıntılı cevabı…
Ölçümleme yapılırken sık kullanılan röper yöntemi, ölçüm yapılan arazi üzerinde tespit edilen noktaların, istendiğinde kolaylıkla bulunması ya da bu noktanın kaybolması durumunda aynı noktayı tekrar tespit edebilmek için o noktanın etrafındaki sabit kısımlarına uzaklığı ölçülerek bir krokiye bağlama işlemidir.
Daha açık ifade etmek gerekirse röper, bir arazide yapılan ölçümlemesinde kullanılacak yönlerin, yüksek noktalarının o arazi üzerindeki konumunu belirleyen betondan yapılmış ve ortasından demir çubuk geçirilmiş parçalardır. Bu parçalar kazı alanının dış alanında yer alır ve üzerine kot ölçümleri yer alıyor. Röper işlemi röper kazığı kullanılarak yapılır. Peki, röper kazığı nedir?
Röper kazığı, belli bir röper noktasını belirlemek için çakılan kazığa verilen isimdir. Röper noktası ise arazi üzerinde bir noktayı yeniden bulabilmek için konulan sabit işarettir. İşaretlenen ölçme noktaları kayboldukları takdirde kolaylıkla yeniden bulunabilmesi için, yerleri değişmeyecek noktalara yatak uzaklıkları ölçülerek bağlanır. Bu yerler bina köşeleri, telefon ve elektrik direkleri ya da ağaçlar olabilir.
Röperleme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Röperleme işlemi yapılırken belli noktalara özellikle dikkat edilmelidir. İlk olarak röperler arazide kolayca bulunabilmeli ve röperler zemin içinde kaybolmayacak yerler arasından seçilmelidir. Bununla birlikte röper uzaklıklarının ölçme şeritinin boyunu geçmemesine dikkat edilmelidir.