İnternet üzerinden sık sık aranan terimlerden biri olan Reasürans, yeniden sigorta edilen risk anlamına gelir. Reasürans terimi sigortası yapılmış olan riskin yeniden sigortalanması demektir. Peki, daha geniş kapsamıyla reasürans nedir? Reasürans yaptırmak ne demektir? Şimdi bunları daha detaylı açıklayalım.
Reasürans Nedir?
Sigorta şirketlerinin poliçe sattığı sigortalılardan satın aldığı riskler, bu konuda uzman olan diğer bir şirkete satıldığında reasürans gerçekleşir. Yani sigorta edilmiş riskin bir kısmı ya da tamamının yeni bir sigorta şirketine yeniden satılması durumuna reasürans denmektedir. Peki reasürans ihtiyacı neden doğar? Sigorta şirketleri tarafından alınan büyük risklerin gerçekleşme ihtimallerine karşı hasar ödemesinin sorunsuz olması için reasürans yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Bölüşmeli Reasürans Anlaşması Nedir?
Reasürans konusunda bir diğer merak edilen konu da bölüşmeli reasürans anlaşmasıdır. Peki bölüşmeli reasürans anlaşması nedir? Bölüşmeli reasürans anlaşması, sigorta şirketi açısından zorunlu devri, reasürans şirketi açısından ise zorunlu kabulü öngören reasürans anlaşmaları olarak tanımlanır.
Reasüransın Yararı Nedir?
Reasürans temelde, şirketin sahip olduğu riskleri, kaybı en aza indirmek için başka bir şirkete sigortalatması mantığına dayanır. Reasürans yaptıran şirkete sedan şirket, reasürans yapan şirkete reasürör şirket adı verilmektedir. Sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilen reasürans işlemi risk kabul kapasitesi ve esnekliğini arttırması, riski yayabilme ve şirketin mali yapısını güçlendirmesi gibi faydalar sağlamaktadır.
Türkiye sınırlarında sigorta şirketleri her yıl sonunda yurt dışında faaliyet gösteren büyük reasürans şirketleriyle bir araya gelip anlaşma koşullarını bir sonraki yıl için tekrar gözden geçirirler. İş Bankası iştiraki olan Milli Reasürans T.A.Ş., reasürans alanında Türkiye’de faaliyet gösteren tek şirket olma özelliğine sahiptir. Önceki yıllarda iki ayrı reasürans şirketi daha kurulmuş olsa da, sektörün yeterli büyüklüğe ulaşmış olmaması ve sigorta şirketleri arasındaki yoğun rekabet ortamı nedeniyle kapanmak durumunda kalmışlardır.