Muhammen bedel; en yalın haliyle “tahmin edilen” ya da “oranlanan” anlamlarına gelir. Satılan malzemenin liste fiyatı olan muhammen bedel terimi özellikle açık artırma ve ihalelerde kullanılmaktadır. Bu terim; ihale yolu ile satışı planlanan bir taşınmaz ya da taşınır malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından o zamanın şartları göz önünde bulundurularak tayin edilmiş piyasa değerini ifade eder. Bu bedel, yaklaşık değer ve tahmini fiyattır. Ürünün günün şartları altında alıcı bulmasının mümkün olduğu ortalama bir fiyattır.
Devlet İhale Kanununa göre kamuyu ilgilendiren ihalelerin muhammen bedel tespitinden yetkili idareler sorumludur. Muhammen bedelin belirlenmesinde veya muhammen bedel hesabında kullanılması gereken bedeller; belediyeler, sanayi odaları, ticaret odaları, borsalar ya da uzman kişilerce soruşturulabilir. Ayrıca muhammen bedele ait detaylar ve dayanaklar, hesap tutanağında gösterilmelidir. Gerekli görülmesi koşulunda muhammen bedel, ilgili komisyonlar tarafından da incelenebilir. Yapım işlerinde ise yetkili daireler tarafından belirlenmiş birim fiyatları kullanılır.
Muhammen bedel hesaplanmasının amacı nedir?
Muhammen bedel belirlenirken, yapılacak olan ihalelerde hem satılacak olan malın sahibinin hem de ihale katılımcısının mağdur olmamaları amaçlanır. Ekspertiz raporlarında malın yaklaşık ederi ile fiyat aralığı belirtildiği için alıcı da satıcı da o sınırlar içinde kalacaklarından iki tarafın hakları da güvence altına alınmış olur.
Muhammen bedel nasıl tespit edilir?
Muhammen bedelde Devlet İhale Kanununun belirlediği şartlar ile tespit yapılır. Bedel tespit edilirken bilirkişi tarafından ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış rapor tutulur. Bu raporda kullanılan fiyatlar ticaret odası, borsalar ya da sanayi odası gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanır. Muhammen bedelin tespit edildiği belgeler ise ihalede istenildiği zaman sunulmak üzere saklanır.
Muhammen bedel nasıl hesaplanır?
Taşınmazın ya da taşınır malın emsallerinin değerleri göz önünde bulundurularak muhammen bedel hesaplaması yapılır. Bu hesaplar bilirkişi ya da devlet kurumlarınca yapılır. Hesaplanan değer üzerinden ise ihaleye çıkar. Muhammen bedel hesaplanırken emsallerin yanı sıra ihaleye çıkacak ya da satılacak ürün ise pazar payı ve arz-talep gibi bilgilere de başvurularak hesaplamalar yapılır. Muhammen bedel emsallerinden belirli yüzdelerde az ya da çok hesaplanabilmektedir.
Kaynak: sahibinden.com, emlakwebtv.com, emlakkonulari.com