Lento nedir sorusu, gayrimenkul-inşaat sektöründe rutin binaların-konutların inşa işleyişi sırasında sıklıkla karşılaşılan bir işin ifadesi anlında.
Teknik açıdan inşa edilen yapıların açıklık kısımlarında bulunan ve açıklığın üst bölümüne yatay eksen boyunca kullanılan ve kiriş gibi yükü destekleyen yapı elemanları lenton olarak adlandırılır. İnşatlar hayata geçirilirken kapı ve pencere gibi boşlukların üstünde duvara devam edilmeden önce konulan yapı elemanına Lento dersek doğru bir tanım olur. Öte yandan Lento terimi İngilizcede ise, Lintel olarak ifade bulmaktadır.
Lento Nerede Kullanılır?
Lento nerede kullanılır sorusunun açıklamasını, genellikle yapıların kapı ve pencere açıklıklarında kullanılır şeklinde cevaplamak mümkün.
Öte yandan, bu soruya mimaride kullanılan sütunlar üzerinde açıklığı geçmek ve yükü iki kanada yaymak amacıyla da bu uygulama kendine yer bulur diyebiliriz. Lento, genel olarak kemer sistemlerine benzese de; lentolar düz yapı elemanıdır.
Lento Çeşitleri
İnşa alanında farklı kullanım alanına göre, lento çeşitleri vardır. Durum böyle olunca, yapıda kullanılacak lento’nun da yapı malzemeler ile uyumlu olması ve amacına göre, doğru seçilmeli.
Lento Kalıbı Kuralları
Lento yapılırken mutlaka; 2. veya 3. sınıf çam kereste kullanılmalı, Lento kalıbının, mimari ve statik projelerindeki ölçülere uygun kesit ve görünüşlere yer verilmeli, yapıda kalıp yapımına kanat tahtalarından başlanmalı ve . 20 cm genişliğindeki kanat tahtaları 50’şer cm, ara ile çakılan klapalara monte edilmeli. Öte yanda, bu iş için hazırlanan kalıbın üstten açılmamasını teminen belli aralıklarla gergi çıtaları çakılması gerekli.