Özellikle yurtdışından ülkemize girmiş bir kavram olan mortgage, Türkiye'deki mazisi 2007'ye kadar dayanmaktadır. Konut kredisi veya mortgage ile nasıl ev sahibi olunur, konut kredisi ile ile mortgage arasındaki fark nedir sorularına kısaca cevap vermeye çalışalım.
Mortgage Sistemi
Mortgage olarak adlandırdığımız konut edindirme sistemi ile hepimizin vakıf olduğu konut kredisi arasındaki en önemli farklardan biri ödemeye ilişkin süredir. Konut kredisi için bilinen en uzun vade 120 ay yani 10 yıl olarak karşımıza çıkarken, mortgage sisteminde geri ödeme 30 yılı bulabilmektedir. Süre gibi iki sistem arasında faiz oranlarına ilişkin farktan da söz etmek mümkündür.
Konut kredilerine sabit faiz uygulanırken mortgage sisteminde faiz oranlarını siz seçebiliyorsunuz. Ya da istediğiniz taktirde değişken faiz opsiyonunu tercihler arasında yer alıyor. Bu tercihi yaptığınız takdirde ülkenin enflasyonuna göre faiz oranları da değişeceği için ödeyeceğiniz taksit tutarında güncellemeler yapılmaktadır.
Kredi Temerrüt Farkı
Konut kredisi ve mortgage arasındaki diğer bir fark ise ödenecek olan aylık taksitlerden 2 ay üst üste ödenmemesinde ortaya çıkar. Konut kredilerinde üst üste ödenmeyen iki taksit yıl içinde faiziyle tolere edilirken, mortgage uygulamasında durum farklıdır.
Şöyleki konut kredisinin geri ödemesi esnasında eğer temerrüte düşerseniz banka size o yıl içerisinde bu durumu tolere etme fırsatı verir, icra takibi başlamadan önce geç de olsa borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Mortgage sistemiyle alınan konut taksitlerinin ödemesi iki kez üst üste geciktiği zaman bankanın daha farklı bir tutum uygulama durumu mevcuttur. Bu sistemde banka, kredinin tamamının geri ödenmesini talep etme, bankanın ipoteğinde olan eve yapılan ödemeleri geri verip satışa sunma hakkına sahiptir. Genel olarak konut kredisi ve mortgage arasındaki farklar bunlardır.