Konut kredisi dosya masrafları ne kadar sorusunun cevabından önce, Türkiye’de her vatandaşın hayalinin bir gün evsahibi olabilmek. Olduğunu hatırlamakta fayda var.
Konut alabilmek için birikiminizin olması veya düzenli iyi bir geliriniz olması ya da konut kredisi desteğinden yararlanmanız neredeyse şart. Çünkü, çok mütevazı ekonomik şartlarla hayalini kurduğunu eve ulaşmanız zor olacaktır. Birikiminiz ve iyi bir geliriniz yoksa, istediğiniz eve ulaşmak için bankalar aracılığıyla konut kredisine başvurmanız gerekir.
İşte bu noktada, konut kredisi dosya masrafları ne kadar tutar, en uygun konut kredisi olanakları hangi banka tarafından ne kadar vade olanağı ile veriliyor gibi bir çok soruyla karşı karşıya kalırsınız. Aslında konut kredisi almaya karar verdiğinizde; başta pek önemsemediğiniz masraf kalemleri ortaya çıktıkça şaşırmanızda olası. Bu anlamda konut kredisi dosya masrafları ne kadar sorumuza cevap şöyle cevap vermek mümkün.
Konut Kredisi Masrafları 2018
Vatandaşların günlük hayatında büyük kolaylık sağlayan banka kredileri, bankaya, kullanılan kredi oranına ve kredi masrafı konusunda değişkenlik gösterebiliyor. Her zaman olduğu gibi bu yıl içinde de çok sayıda yatırımcı farklı bankalardan kişisel finansmanlarını sağlamak üzere konut kredisi kullanıyor.
Konut Kredisi Dosya Masrafları Ne Kadar?
Elbette, konut alırken kullanılan konut kredilerine ek olarak, bankalar tarafından sunulan ek masraf, vergi ve diğer giderlerin de olacağını unutmamak gerekir. Konut kredisi dosya masrafı ne kadar sorumuzun yanıtı 2018 yılı için ortalama bir hesapla şöyle olacaktır.
ekspertiz masrafı: ortalama 700 -1000 tl (100 bin tl konut kredisinde)
konut sigortası masrafı : yıllık olarak 100 - 200 tl arasında bir ücret talep edilecektir.
hayat sigortası masrafı: bu masraf türü kredi kullanan kişinin yaşı, geliri, kredi miktarı gibi etkenlere göre değişebilmektedir. genel olarak 100 - 200 tl arasında bir masraf çıkmaktadır.
dask zorunlu deprem sigortası primi: 100.000 tl'ye kadar değeri olan konutlar için 50 – 200 tl arasında bir ücret alınacaktır.
ipotek tahsis ücreti: 150 tl civarında bir ücret alınmaktadır.
kredi tahsis masrafı: kredi miktarının binde beşi kadar bir ücret alınmaktadır.
erken ödeme cezası (masrafı): eğer, kalan vade sayısı 36 ayı aşmıyorsa kalan borcun %1’i, kalan vade 36 ayı aşıyorsa kalan borcun %2’si yasal üst ceza olarak alınmaktadır.
hesap işletim ücreti: her banka almasa da bazı bankalar almaktadır.