Kiracısından ödeme alamayan ev sahipleri borcun tahsili için kiracısına ihtar çekme hakkına sahiptir. Kiracıya ihtar çekmek nedir? İşte detaylı cevabı…
Kira ödemeleri geciktiği takdirde ev sahiplerinin hakları arasında kiracıya ihtar çekme hakkı bulunuyor. Ev sahipleri bu doğrultuda kiracısına ihtar çekebiliyor. Peki, kiracıya ihtar çekmek nedir, kiracıya ihtar nasıl çekilir? İşte cevapları…
Kiracıya ihtar çekmek nedir?
Ev sahibinin ödemelerini geciktiren kiracılara karşı, iki hakkı bulunuyor. Bunlardan ilki; Noter üzerinden 1. haklı ihtarname çekilmesi. Bu ihtarname ile birlikte kiracıya 30 günlük bir süre tanınıyor. Sürenin sonuna gelindiğinde ise 2. haklı ihtarname çekiliyor. Bu iki ihtar çekildikten sonra ev sahipleri tahliye davası açma hakkına sahip oluyor. Bir diğer yol ise icra dairesinden ihtarlı ödeme emri göndermek. Ödeme emri ile 30 gün içinde kiracı kira borcu ödenmezse, ev sahibinin haciz ve tahliye hakkı doğuyor.
Kiracıya ihtar nasıl çekilir?
Ödenmeyen kiranın tahsili için ev sahibi ihtar çekme hakkına sahiptir. Noter tarafından yapılan bu ihtarname ile yasal süreç başlamış oluyor. İhtarnamenin yasal bir boyut kazanması için noter tarafından hazırlanmış olması önemli.
KİRACI İHTARNAME ÖRNEĞİ
İHTAR EDEN : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No)
VEKİLİ : Avukat Adı ve Soyadı
Adres
KARŞI TARAF : Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No)
Adres
KONU : Kira bedelinin ödenmesi ihtarı
AÇIKLAMALAR :
1- Yukarıda isminiz altında açık adresi yazılı bulunan müvekkilimize ait taşınmazda …/…/… tarihli yazılı kira mukavelesi gereği aylık … TL kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız.
2- Her ayın …ile …. arasında Bankaya yatırmanız gereken … TL kira bedelini bu güne kadar yatırmamış bulunmaktasınız.
3- … TL kira bedelini ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 (otuz) gün içinde ödemeniz, ödemediğiniz takdirde Borçlar Kanunu 260. maddesi gereğince hakkınızda alacak ve tahliye davası açacağımızı yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz.
SONUÇ VE İSTEM : İş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren otuz gün içinde … TL kira bedelini ödemeniz, ödemediğiniz taktirde hakkınızda temerrüt nedeniyle tahliye ve alacak davası açacağımızı ihtaren bildiririz.
İhtar Eden Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza
Sayın Noter;
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, tebliğ şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasını saygılarımla talep ederim. …/…/…
İhtar Eden Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza