Taşınmaz mülk sahibi vatandaşlar, her yıl devlete emlak vergisi ödemekle yükümlü. Bazı vatandaşlar ise bu vergiyi ödemekten muaf tutuluyor. Peki kimler emlak vergisi ödemez? İşte bunun cevabı haberimizde…
Taşınmaz mülk sahibi vatandaşların her yıl devlete ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşidine “emlak vergisi” deniyor. Konut, arsa, arazi, işyeri, bina gibi taşınmaza sahip her vatandaş bu vergiyi ödemekle yükümlü. Ancak bazı özel durumlara sahip vatandaşlar bu vergiyi ödemekten muaf tutuluyor. Kimler emlak vergisi ödemez? İşte cevabı;
• Hiçbir geliri olmayan ev hanımlar,
• İşsizler,
• Emekli aylığından başka bir geliri olmayan emekliler,
• Engelliler,
• Gaziler,
• Şehitlerin dul ve yetimleri.
Yukarıdakilerden biri olan vatandaşların en fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olmalarının gerektiğinin göz önüne alınması gerekiyor.
Söz konusu listenin dışındaki herkes emlak vergisi ödemekle yükümlü. Ödeme tarihlerinin kaçırılması durumunda ise aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ile karşılaşıyor. Bu yüzden ödemelerin düzenli ve her yıl yapılması gerekiyor.
VERGİ İNDİRİMİ İÇİN BELEDİYELERE NASIL BAŞVURULUR?
Vergi indiriminden faydalanacakların kendi durumlarına uygun formu bulup doldurduktan sonra ilgili belediyeye giderek başvuruda bulunması gerekiyor.
Geçmiş yıllarda verilen formların, takip eden yıllarda tekrardan verilmesine gerek yok. Ancak indirim hakkını kaldıran yeni koşullar oluşmuşsa (tek konutun üzerine yeni bir konut alma gibi) bu kez her iki konut için de emlak vergisi ödemesi yapılması gerekiyor.
ENGELLİLERE, GELİRİ OLSA DA VERGİ AVANTAJI SAĞLANIYOR
Brüt büyüklüğü 200 metrekareyi geçmeyen ve tek konuta sahip engelliler, geliri olsa da emlak vergisi avantajından yararlanabiliyor. Belediyeye form ve sağlık raporunu ibraz eden vatandaşları, sahip olduğu tek konut için emlak vergisi ödemekten muaf tutulacaktır. Engelli vatandaşlar, sahip oldukları tek konutu kiraya verip yakınlarının yanında kalsa dahi emlak vergisinden muaf tutuluyor.
EMLAK VERGİSİ BAŞVURUSU
Taşınmaz mülkün bağlı olduğu belediyeye giderek emlak vergisi için başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için ise bazı belgeler gerekiyor. İşte emlak vergisi başvurusu için gerekli belgeler:
• Tapunun fotokopisi
• Binanın yapı kullanma izin fotokopisi
• Binanın tam adresi
• Beyan sahibinin ikamet ve eğer varsa işyeri adresi
• Vergi ve TC kimlik numarası
EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NEREYE YAPILIR?
Emlak vergisi, söz konusu taşınmazın bulunduğu bölgedeki belediyeye başvurarak yapılır. E-belediye sistemi üzerinden de ödeme yapabilmek mümkün.
Anlaşmalı banka ve ATM’lerinden de ödeme gerçekleştirilebiliyor.
PTT üzerinden de ödeme yapılabiliyor. Bunun için PTT’den havale ya da emlak vergisi mükellef numarası yeterli oluyor.
EMLAK VERGİSİ HESAPLAMASI
Emlak vergisi nasıl hesaplanır? Bunun cevabı oldukça basit. Ancak öncelikle şuna dikkat edilmesi gerekiyor. Emlak vergisi söz konusu mülkün arsa, arazi, konut, işyeri gibi türüne göre farklı farklı hesaplanır.
Emlak vergisi bedeli taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu oranlar büyükşehirlerdeki konutlar için binde 2, işyeri ve dükkanlar için binde 4, araziler için binde 2, arsalar için ise binde 6.
Büyükşehre bağlı olmayan yerler için emlak vergisi oranları ise daha düşük. Bu oran; konutlar için binde 1, işyeri ve dükkanlar için binde 2, araziler için binde 1, arsalar için ise binde 3.
EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR
Emlak vergisi, yıl içerisinde iki taksit olarak ödeniyor. İlk taksit Mayıs ayının son gününe kadar yatırılabilirken ikinci taksit ise Kasım ayının son günü. Taksiti geçiren mükellefler aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ile karşılaşıyor. Bu yüzden ödemenin zamanında yapıldığından emin olun.
2018’DE SATILAN EVİN VERGİSİNİ KİM ÖDER?
2018 yılında satılan bir evin emlak vergisi satıcı tarafından ödenir. İlk yıl için hiçbir vergi ödemeyen alıcı için emlak vergisi ödemesi 2019 yılında başlar. Alıcı sadece aldığı ev için 2018 yılında ilgili belediyeye bildirimde bulunur.
Kaynak: https://www.emlakgundem.com/