2021’de Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?
Kentsel dönüşüm uygulamaları yaşanabilir ve güvenilir bir kent hayatı sağlamak adına son yıllarda önemli adımlar atılan bir faaliyet alanıdır. Deprem ya da yangın gibi afetlere karşı geliştirilen bir önlem mekanizması işlevi olsa da çarpık kentleşmenin yoğun olduğu kentlerde ve ilçelerde şehir yapılanmasının düzenlenmesi; ortak yaşam alanlarının restore edilmesi hususlarında hayati önem taşımaktadır.
Kentsel dönüşüm uygulamaları 6306 sayılı ‘’Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’’ çerçevesinde başta depreme karşı risk faktörüne karşılık gelen tüm yapıların yıkılarak yerine yeni yapıların yapılmasını taahhüt eden bir hükümdür. Kanuna göre ilgili evraklar ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapılan başvurularda ‘’risk tespiti’’ sonucu yıkımına karar verilen binalarda tahliye ve yıkım malikler tarafından gerçekleştirilecek; yeniden inşa süresince yine ilgili kanuna göre kat maliklere kira yardımı ve çeşitli vergilerde muafiyet hakkı tanınacaktır.
Kentsel dönüşüme girecek bir binada öncelikli işlem, kat maliklerinin tahliye ve yıkıma dair oy çoğunluğu sağlamalarıdır. Bunun yanı sıra, teknik heyet tarafından yapılan risk analizi sonucu yıkım kararı verilen binalarda kat maliklerinin 15 gün içinde yıkıma itiraz etmemeleri sonucu 60 gün içinde bina yıkımı gerçekleştirilmektedir. Yıkım kararı gerektirmeyen yapılarda ise bina güçlendirme çalışması yapılarak kısmi olarak zaman ve nakit kaybının önüne geçilmiş olur.
Kat karşılığı daire paylaşımı
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında kat karşılığı daire paylaşımıyla kentsel dönüşüm süreci ilerliyor. Bu noktada müteahhitler, hayata geçirdikleri apartman ya da projelerde daha değerli olan daireleri kendilerine alıyorlar. Anlaşma yapılırken müteahhitle hak sahibi arasında mutlak suretle tüm detaylar net olarak belirlenmeli. Hak sahibi alacağı metrekareyi, katı ve konumu mutlaka belirtmeli. Bu noktada sözleşmede yazmayan detaylar yüzünden kentsel dönüşüm süreci uzayıp aksayabiliyor, hak sahipleri evlerine çok daha uzun sürede ulaşıyor.
Daire paylaşımı protokolü
Dönüşüm sürecinde daire paylaşımı protokolünün önemi büyük. Müteahhit ile arsa sahibi ya da hak sahibi noktasında tüm detaylar belirleniyor. Bu sayede yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçiliyor. Müteahhit hangi daire ve dükkanı alacak, hak sahibi nelere sahip olacak tüm ayrıntılarıyla daire paylaşımı protokolünde yer alıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi şartları kapsamında taraflar, vekalet ve temsil, garantör, harca esas değer, risk sigortası, paylaşım oranları gibi hayati önem taşıyan maddeler yer alıyor.
Kaynak: baykalinsaat.com, emlaktasondakika.com