Günümüzde konut sektöründeki hareketlilik kentsel dönüşüm çalışmaları ile daha da artmaktadır. Peki kentsel dönüşüm nedir? İşte detaylar...
Depreme dayanıksız, hasarlı ve ömrünü tamamlamış binaların depremlerde büyük kayıplara yol açtığına 1999 yılında ülkemizde yaşanan deprem felaketinde şahit olduk. Yaşanan can ve mal kayıplarına bi nebze de engel olmak için bazı bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları başlamıştır. 2012 yılında çıkan kanunla yenileme çalışmaları hız kazanmıştır. Peki Kentsel Dönüşüm Kanunu nedir?
Kentsel Dönüşüm Kanunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 16/5/2012 tarihinde çıkartmış olduğu kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" yasasıdır.
Kentsel dönüşüm yasasının amacı; başta deprem olmak üzere, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ vb. afet riski altında bulunan bölgelerin ve risk dışında kalan, ekonomik ömürlerini tamamlamış, eski ve hasarlı binaların tasfiyesi ve yerine, sağlıklı, güvenli, standartlara uygun yaşam alanlarının oluşturulması ve olası afetlerde can ve mal kayıplarının önlenmesidir. Dönüşümün bir başka boyutu ise çarpık kentleşmenin etkilerinin azaltılarak modern, refah seviyesi yüksek, tarihi ve doğal dokusu muhafaza edilmiş marka şehirler oluşturmaktır.
İSTANBUL İLK SIRADA YER ALIYOR
2013 yılı itibariyle, vatandaşların başvurusu ile incelemeye alınan 33.275 bağımsız birim, Bakanlar Kurulu kararı ile de 185.287 konutun riskli olduğu tespit edilmiş ve toplam 154.986 bağımsız birimin yıkımı gerçekleştirilmiştir.
İl bazında İstanbul 23.269 bağımız birimle ilk sırada yer alırken, Ankara 1.203 bağımsız birimle ikinci, 637 konutla Eskişehir üçüncü ve 497 konutla İzmir dördüncü sırada yer almıştır. Bu illerimizi Diyarbakır 447, Hatay 327, Balıkesir 209, Antalya 179 ve Elazığ 165 konutla takip etmiştir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?