Gündelik hayatımızda bir ev alırken karşımıza çıkan kat maliki konusu ile ilgili internette sıkça arama yapılıyor. Kat maliki ne demek ve kat malikinin hakları ve yükümlülükleri ile alakalı detaylı bilgilere göz atalım. Kat maliki ne demek?
Kat Maliki Ne Demek?
Kat maliki; işaatı tamamlanmış olan yapının bağımsız alanları üzerindeki mülkiyet hakkına sahip olan kişilere verilen isimdir.
Kat maliki, kat mülkiyeti hakkına sahip olan özel kişiler olabildiği gibi tüzel kişiler de olabilir. Kat mülkiyeti kanununda da bu tanım " Bir gayrimenkulün ayrı olarak kullanılmaya elverişli bağımsız bölümlerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti, bu hakka sahip olan kişilere de kat maliki denir" şeklinde yapılmıştır.
Kiracılar kat maliki değildir. Çünkü kiracılar kat malikinin sahip olduğu binada kira ödeyerek oturmaktadır.
Kat Maliklerinin Hakları ve Yükümlülükleri Nelerdir?
Kat Mülkiyet Kanunu'na göre kat malikleri binanın bütün ortak yerlerine arsa payları oranında ortak malik olurlar. Bu hakka sahip olanlar kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma gibi alanlarda aksi sözleşme olmadığı sürece arsa payı oranında ortaktır.
Kat malikleri binanın tamamında ortak oldukları bağımsız bölümlerde, eklentilerde ya da ortak kullanım alanlarında birbirini rahatsız etmemelidir. Ayrıca malikler birbirinin hakkına tecavüz etmemeli ve bina yönetiminin planına uymalıdır.
Kat malikleri, binanın mimari durumu ya da güzelliğini korumakla sorumludur. Ayrıca binanın bakımı ve sağlamlığı da yine kat maliklerinin sorumluluğundadır.
Kat maliklerinden birisi, binadaki tüm akt maliklerinin beşte dördünün yazılı imzası olmadan herhangi bir inşaat, onarım, değişik renkte dış cephe boyaması yapamaz.
Kat maliki, kendi bağımsız bölümünde yani kendi dairesinde binanın ana yağısına zarar verebilecek şekilde onarım ya da değişiklik yapamaz.
Binada bulunan kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ya da bekçiler için toplanan avans, sigorta primleri ve binanın tüm ortak alanlarına bakım, koruma, deprem için güçlendirme ve yönetici aylığı gibi ortak ücretlerin tamamı kat maliklerinin arasında özel bir anlaşma yoksa arsa payı oranınca ödenmelidir. Bu ödemeyi yapmak zorunludur.