Geniş ve çok çeşitli kaynağa sahip İşyeri açma ve çalışma ruhsatı mevzuatına ilişkin çok sayıda kanun, yönetmelik gibi düzenleme bulunmaktadır. Bunca kanun ve yönetmelik olmasına rağmen mevzuatta işyeri tanımına rastlamak oldukça güçtür. Özellikle İşyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenleyen 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun ile 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'te de işyeri tanımı bulunmamaktadır.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Nedir?
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, yetkili idareler tarafından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin açılıp çalıştırılması için verilen izne denmektedir.
Ruhsat Kim Tarafından Düzenlenir?
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı ilgisine göre, il özel idaresi, büyükşehir belediye başkanlığı veya belediye başkanlığı tarafından düzenlenmektedir.
İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı Almanın Yolları
İşyeri açmak isteyen gerçek veya tüzel vatandaşlar, işyerlerini İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe uygun olarak tanzim ettikten sonra gerekli formları İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre yapılacak her türlü ruhsat başvurusunda, müracaat sahibine başvuruyu kabul eden görevlinin adı, soyadı ve unvanı ile başvurunun yapıldığı tarih ve saati gösteren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen alındı belgesi verilir.
Süreç Eksik Belgelerin Teslimiyle Başlar
Bu arada başvuru ve beyan formu ile ekli evrakın verilmesi sırasında başvuruyu kabul eden görevli tarafından yapılacak ön incelemede tespit edilen noksanlıklar, müracaat sahibine
verilen alındı belgesinde gösterilir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen ruhsatlandırmaya ilişkin süreler eksik belgelerin yetkili idareye verilmesi
ile başlar.
Öte yandan ruhsat başvuru ve sonuçlanma dönemi genelinde 5 ana aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar ise aşağıdaki gibidir:
"1.İşyeri sınıfının belirlenmesi
2.Gerekli belgelerin tamamlanması
3.Başvuru
4.İşyerinin kontrol edilmesi
5.Ruhsatın kesinleşmesi"