İstanbul’da üst üste meydana gelen depremler akıllara “Evim ne kadar sağlam?” sorusunu getiriyor. İşte binanızın risk seviyesini belirleyen etmenler…
İstanbul’da son günlerde yaşanan depremler vatandaşlarda endişeye neden oluyor. Vatandaşlar yaşadıklarını binaların ne kadar sağlam olduğunu merak ederek araştırmaya başladılar.
Konunun uzmanları bu kapsamda eviyle ilgili endişesi olanlar için atılması gereken ilk adımın deprem dayanıklılık raporunun alınması olduğunu belirtiyorlar. Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya, vatandaşların binalarının sağlam olup olmadığı ile ilgili bir tespitte bulunabileceklerini belirtti. Çatalkaya, binanın riskini kanıtlayan 7 maddeyi sıralayarak, bu maddelerin sizin binanız için de geçerli olması durumunda binanızın deprem testinin yaptırılarak depreme dayanıklılık raporlarının alınması gerektiğini söyledi.
İşte O 7 Risk Kriteri!
Eğer binanız;
1) 1999 yılında önce yapıldıysa,
2) projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa,
3) İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa,
4) Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa,
5) kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa,
6) Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa,
7) Bina dere yatağı veya dolgu alana yapıldıyda riskli olma ihtimali var.
İlk adımın bilgilendirme amaçlı olan dayanıklılık raporu olması gerektiğine dikkat çeken Çatalkaya, “Bilgilendirme amaçlı dayanıklılık raporu mühendislik firmalarınca, dönüşüm için gerekli risk tespit raporu ise bakanlık onaylı kurumlarca hazırlanıyor. Uzmanlar hem binada karot örnekleri alıp inceliyor hem de zemin yapısını değerlendiriyor. Buna göre bir rapor ortaya çıkıyor. 10 daireli bir apartmanda daire başına ortalama 300-400 lira ile bu raporu almak mümkün. Bu rapora göre bina riskli çıkarsa daire sahipleri kendi aralarında anlaşıp kentsel dönüşüm sürecini başlatabilir. Ama direk riskli bina tespiti yaparsa dönüşüm için ön hazırlık şansı kalmaz” Dedi.
Hürriyet