Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıklarınca hazırlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar başlıklı tebliğ, Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.
TEBLİĞ NELERİ KAPSIYOR?
Söz konusu tebliğ, Yapı Kayıt Belgesi müracaatı, bu belgenin bedelinin hesaplanması ve ödenmesi, belge verilen Hazineye ait taşınmazların satışı, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek yapılar ile bu belgenin düzenlenmesi safhasında yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususları da içinde barındırıyor.
YAPI KAYIT BELGESİNİ KİMLER ALABİLECEK?
Tebliğe göre Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenmesi gerekiyor. Ancak Bakanlar Kurulunca başvuru ve ödeme süreleri bir yıla kadar uzatılabilecek.
BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?
İmar barışı olarak da geçen Yapı Kayıt Belgesi müracatları ise e-devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekilince e-Devlet üzerinden "Yapı Kayıt Belgesi Formu"nun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara yapılacak.
Bu arada uygulama kapsamında her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek.
Yapı Kayıt belgesi ödemeleri de yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 şeklinde belirlendi.
ÖDEMELER NASIL HESAPLANACAK?
Öte yandan Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak. Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira esas alınarak hesaplanacak.
Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar için tıklayın!