İmar Barışı gayrimenkul sektöründe 2018'in gündem maddesi olurken, birçok kişi için de hala bilinmezliğini koruyan bir konu olarak dikkat çekiyor. Bu haberimizde imar barışı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik. İşte A’dan Z’ye İmar Barışı...
- Ülke çapında geçerli olan imar barışı özellikle imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla da bu yapılara yasallık kazandırmanın yolunu açmak için yasalaştırıldı.
- İmar barışı kapsamında değerlendirilecek yapılar yasa ile belirlenirken, bu konuda tarih de verildi. Bu kapsamda yani imar barışı kapsamında değerlendirilecek yapıların 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlarında olması gerekmektedir.
- Yine imar barışı kapsamında tutulan yerler de söz konusu yasa ile belirlenmiştir. İmar barışı dışındaki bölgeler ise Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi, İstanbul Tarihi Yarımada, Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alanda belirlenen yerler, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde, kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığı tarafından aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş, Hazine’ye ait taşınmazlar üzerindeki meskenlerdir.
- İmar barışı ile hedeflenen nedir? İmar barışı ile özellikle vatandaşların yapılarına ilişkin yıkılma endişesi ortadan kalkacak. Yapı kayıt belgesi alanlar, yasal statüyü elde etmiş tapulu birer yapı olacaktır. Bu arada unutulmaması gereken bir konu da deprem bölgelerinde risk içeren yapıların depreme karşı alınacak tedbirlerin de yine gayrimenkulün sahibi tarafından alınmış olması gerekmektedir.
- İmar barışı sayesinde düzenlenen yapı kayıt belgesi sahipleri İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek ve mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek.
- İmar barışı kapsamında alınacak yapı kayıt belgesi ile katınıza ya da binanıza su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek, yine İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor, kullanım maksadı değişiklikleri de dâhil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilmesi sağlanıyor.
- İmar barışı başvurusu son tarihi ne zaman? İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi için başvuru tarihi 31 Ekim 2018 olarak belirlendi.
- İmar barışı başvuruları ücretlerinin son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2018 olarak açıklandı.
- İmar barışı müracaatları nereye yapılıyor? İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Başvuru takibi de yine e-devlet üzerinden gerçekleştiriliyor.
- İmar barışı aynı zamanda mülk sahibine yeni bir hak sağlamıyor. İmar barışı kapsamında alınacak yapı kayıt belgesi yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümlerince işlem görüyor.