Kişiler başka bir adrese taşınmasıyla birlikte, yasal olarak adres değişiklik işlemlerini yapması gerekir. İkametgah değişikliği yapmayan kişilere cezai işlemler uygulanır. Cezai işlemlerinin uygulanmaması için kişilerin kısa süre içinde yeni adreslerini bildirmesi gerekir.
İkametgah değişikliği nereden yapılır?
İkametgah değişikliği için iki yol bulunuyor. Bunlardan biri e-devlet üzerinden müracaat yapmak, diğeri ise Nüfus Müdürlüklerine giderek işlemi gerçekleştirmek. Eğer e-devlet şifresi bulunmuyorsa, PTT merkezlerinden e-devlet şifresi temin edilmelidir. E-devlet üzerinden yapılacak ikametgah değişikliğinde kişiler site içerisine bilgileriyle giriş yaparak, arama çubuğunda ikametgah değişikliğini aratabilir. Önlerine çıkan değişiklik başlığını kullanarak, istenilen bilgileri girebilir ve adresini değiştirebilir. E-devlet haricinde Nüfus Müdürlüğü'ne gidilerek, adres değişiklikleri yapılabilir. Nüfus Müdürlüğü'ne yapılacak olan başvurularla, adreslerin değiştirilmesi çok uzun sürmez. Kişiler yeni adreslerini yetkililere vererek, adreslerini güncelleyebilir ve cezalardan kurtulabilir.
İkametgah değişikliğinde gerekli olan belgeler nelerdir?
Şayet ikametgah adresinizi değiştirmek için oturduğunuz yeni yerin İl Nüfus Müdürlüğü’ne giderseniz, yapılan başvuruda beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmez. Fakat yeni taşındığınız konutta eski oturan kişinin ikametgahı gözüküyorsa, müdürlüğe kimliğinizin yanı sıra kira kontratı ve bir fatura ile birlikte başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Tanıdığın yanında kalanların adres değişikliği yapabilmesi için gerekli belgeler
Yakını ya da akrabası ile kalan biri adres değişikliği için şunları yapmalıdır: Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ile birlikte yanında kalınan yakını veya akrabası ile beraber ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyanı için başvurması gerekir. Bu başvuruyu yaptıktan sonra kişi, son ikametgah adresini tescil ettirmiş olur.
Öğrencilerin adres değişikliği yapabilmesi için gerekli belgeler
Kiralık evlerde kalan öğrenciler, adres değişikliği için şu yolları izlemelidir: Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, üniversite öğrenci belgesi, varsa adınıza kayıtlı elektrik, su ya da doğal gaz faturası, yoksa kira sözleşmesi ile birlikte ilgili nüfus müdürlüğüne gidilmelidir. Nüfus Müdürlüğü’ne yeni adres beyanında bulunan öğrenci, yeni oturmaya başladığı kiralık ev adresini asıl adres olarak tescil ettirmiş olur.
Yurtta kalan öğrenciler adres değişikliğini şu şekilde gerçekleştirmelidir: Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, üniversite öğrenci belgesi, kalınmakta olunan yurttan, yurtta kalındığına dair alınan belge ile beraber yurdun bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne giderek, yeni adres beyanı yapılmalıdır. Böylece öğrencinin son ikametgah adresi olan yurt adresi, asıl adres olarak tescil edilmiş olur.
Kaynak: milliyet.com.tr, hurriyet.com.tr