Mülkiyeti hazineye yani devlete ait araziler olan hazine taşınmazı sık sık karşımıza çıkmaktadır. Peki, hazine taşınmazı nedir? İşte yanıtı…
Günlük hayatımızda da sık sık karşılaştığımız kavramlardan biri olan hazine taşınmazı kısaca mülkiyeti hazineye ait bulunan araziler anlamına gelmektedir. Peki, hazine taşınmazı nedir? Hangi taşınmazlar hazine taşınmazı kapsamına girmektedir? Ayrıntılı cevaplar için haberimizi devamını inceleyebilirsiniz…
Hazine Taşınmazı Nedir?
Hazine taşınmazı, devlete ait olan gayrimenkulleri ve taşınmazları ifade eden genel bir tanımdır. Bunların yanında tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler de hazine arazisi kapsamına alınır. Peki, özel mülkiyetli arazi ve genel mülkiyetli arazi nedir?
.jpg)
Özel Mülkiyetli Arazi ve Genel Mülkiyetli Arazi Nedir?
Mülkiyet konusunda özel mülkiyet ve genel mülkiyetli arazi kavramları karşımıza çıkmaktadır. Özel mülkiyetli arazi hazineye tescil edilmiş arazileri, genel mülkiyetli hazine arazisi ise tescili yapılmamış arazileri ifade etmektedir. Bu anlamda devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahil edilmektedir.
Hazine Arazisi Kiralama Nasıl Yapılır?
Devletin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi Maliye Bakanlığı yetkisinde yapılmaktadır. Kiralama işlemleri ise 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine yöre yürütülmektedir. Kiralama işlemlerinde taşınmazlar spor, eğitim, ticari ya da sosyal amaçlı olarak işletilmek istenildiğinde kiralanmak istenen taşınmazın sınırları ve kiralama amacının yer aldığı dilekçe ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Mal Müdürlüğüne müracaat edilir.
Hazine Arazisi Satışı Nasıl Yapılır?
Hazine arazilerinin satış işlemleri ihale usulü ile yapılır. Satışı yapılacak olan hazine arazisi için idare bedel takdir edebilir ya da bilirkişiye ettirebilir. Hazine arazilerinin satışında İhale bedeli, açık ya da kapalı teklif usullerinden biri olarak uygulanabilir. Hak sahiplerine yapılan doğrudan satışlar ise özel kanunlar ile yapılabilir. Açık teklif usulü ihaleler genel bütçe kanunu ile tespit edilen tutarın altında kalındığı takdirde gerçekleşirken, bu tutarı geçen ihalelerde ise kapalı teklif usulü uygulanır.