Hali arazi konusunda vatandaşlar internette sıkça arama yapıyor. Hali arazi ile ilgili detaylı bilgi arayanlar için hali arazi konusunda ve nasıl alınacağı konusunda bilgiler vereceğiz.
Hali Arazi Nedir?
Hali kelime anlamı olarak "İçerisinde bir şey olmayan" anlamına gelmektedir. Hali arazi ise içerisinde herhangi bir şey bulunmayan yani boş arazilere denmektedir. Sahibi olmayan boş araziler için de hali arazi tabiri kullanılmaktadır. Hazineye ait taşınmazlar içinde 208 nolu Milli Emlak Genel Tebliği içerisinde yer alan esaslara göre hali arazi olarak kabul edilebilmesi için bazı şartların taşınması gerekir.
Hali Arazi Nasıl Alınır?
Hali arazi satın alabilmek için 208 nolu Milli Emlak Genel Tebliği içerisinde bulunan 4 maddeyi de karşılıyor olmak gerekmektedir. Eğer bu şartlardan 1 tanesi bile yerine getirilmezse hali arazi sahibi olamazsınız. Bu şartlar şöyle sıralanmaktadır;
Hali arazi satın alabilmek için ilk şart, arazinin yasanın belirlediği alan içerisinde kalması gerekiyor. Yasanın belirlediği alanlar ise 11'inci maddede açıklanıyor.
Hali arazi satın alabilmek için ikinci şart ise bu arazi üzerinde mutlaka ama mutlaka tarımsal faaliyet yapmanız gerekmektedir. Yani satın alacağınız hali arazide bitki, meyveli ağaç ekimi, dikimi, bakımı, yetiştirilmesi yapılmalıdır. Hayvancılık ve hayvan otlatma gibi faaliyetlere de bu araziler üzerinde izin verilemeyeceği gibi araziye herhangi bir yapı inşa etmeniz de yasaktır. Aksi taktirde hali arazi sahibi olamazsınız.
Hali arazi satın alabilmek için üçüncü şart ise tapu kütüğünde yazılı olan tarımsal niteliğin bulunması gerekmektedir. Yani arazi tapu kütüğünde zeytinlik ise siz o zeytin ağaçlarını söküp tarlaya meyve ekemezsiniz. O nedenle arazinin aslı ne ise o şekilde tarımsal faaliyet yapmanız mecburidir.
Hali arazi satın alabilmek için son şart ise arazi hala tarımsal amaç için kullanılıyor olmalıdır. Buna göre, taşınmaz malın tapu kütüğünde yazılı olan cinsi tarım arazisi olsa dahi eğer taşınmaz mal fiilen tarım arazisi olarak kullanılmıyorsa bu araziyi satın alamazsınız.