Konut sahibi olmak olma hayali, gayrimenkul alırken kabusa dönüşmesin. Gayrimenkul-inşaat konut alımında kullandırılan ve banka kredilerinde alınan aynı zamanda 4 bin TL’ye kadar çıkabilen ekspertiz ücretleri konusunda uyarı yapıldı.
Konut Kredisi faturaları konusunda uyarıda bulunan tüketici dernekleri, söz konusu ücretin tüketiciye yansıtılmaması gerektiğini kaydediyor. Gayrimenkul-inşaat-konut alırken kredi kullanacak vatandaşların ise ekspertiz ücretlerinin, hesaplarından kesilmesi halinde ise fatura istemeleri gerektiğine işaret ediliyor. Uzun zaman konut hayali kuran vatandaşların, bütçelerine uygun olduğunu düşünerek bulduğu konut fiyatının yanında tam olarak hesaplanamayan, ek ücretler bütçe hesaplarının şaşmasına neden oluyor.

Konut Kredisi Masrafları Ortalama 3 Bin TL!
Örneğin, ortalama 300 bin TL’ye satılan bir konutun yüzde 75’i kadar kredi kullanma hakkı olan vatandaş krediye başvurduğunda dikkatli olmalı. Öyle ki, çoğu zaman kredi sonrasında kendisine çıkarılan dosya masrafı, sigorta, DASK ücreti ve kredinin çıkması için hazırlanan ekspertiz ücreti ile ekstra bankaya ödenecek rakam 3 bin TL’yi buluyor. Bazen de, eksper raporunun olumsuz olması nedeniyle, bankaya verilen ekspertiz ücreti de boşa gidebiliyor.

Eksper Ücretini Banka Ödemeli!
Konu hakkında bir değerlendirmede bulunan TÜKODER Başkanı Aziz Koçal, ekspertiz ücretlerinin yüksekliğine dikkat çekerek bankaların eksperlere ödediği ücretin tüketiciye yansıtmaması gerektiğine dikkat çekti.

Konut kredisi kullanan tüketicilerin hesaplarından kesilen ekspertiz ücretlerine yönelik alınacak fatura olduğunu belirten Aziz Koçal: "Kredi kullanan tüketici ekspertiz ücreti hesabından kesiliyor ise mutlaka faturasını istemeli, Bazen ekspertiz ücretini fazla talep edilebilen kurumlar olabiliyor. Bankalar bu ekspertiz çalışmalarını dışarıdan anlaşmalı oldukları kurumlara yaptırdıkları için onlara yapılan her ödeme karşılığında fatura alıyorlar. Bu faturanın bir fotokopisini bankalar tüketiciye vermek zorunda. Banka burada bir risk alıyor, dolayısı ile ekspertiz yaptırmadan, banka kendi ön araştırmasını yapıyor, kredisi olumlu olabilecek kişilere bu ekspertizi yaptırıyor. Bazen bankanın beklentisin den farklı bir rapor geliyor ise banka krediyi ret ediyor ise tüketici ekspertiz ücreti ödememeli, ekspertizi talep eden bankalardır." diye konuştu.

Hayat Sigortası İstenilen Banka'dan Yapılabilir!
Aziz Koçal, konut ya da araç alacak vatandaşların, faiz oranları, geri ödeme şartları, ekspertiz ücretleri, dosya masrafları gibi detayları detayları çok iyi araştırması gerektiğini vurguladı. Öte yandan, tüketicilerin hayat sigortasını mutlaka kredi kullandığı bankadan yaptırmak zorunda olmadığını, ancak bankaların bu konuda zorlama yaptığını kaydeden Koçal, tüketicinin bir sigortacısı var ise, hayat sigortasını bu sigortaya yaptırıp bankaya ibraz etmesinin yeterli olduğunu dile getirdi.
