Konut sektöründe olağanüstü bir durgunluk olmadığını ifade eden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, ilk 6 ayın performansının geçen yılın aynı dönemiyle başa baş olduğunu söyledi. Yetgin, "Türkiye'de konut sektörü dinamikleri çok kuvvetli, konuta talep bitmez" dedi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, 11 gün önce başlatılan ve 31 Ekim'e kadar devam edecek, “Türkiye İçin Kazanç Vakti” kampanyasına dair değerlendirmelerini ve sektöre dair görüşlerini aktardı.
“Bu Fiyatların Artması Gerekiyor”
31 Ekim'de sona erecek kampanyada gelinen son noktayı değerlendiren Yetgin, “Sektörde olağanüstü bir durgunluk yok. İlk 6 aylık performans geçen yılın aynı dönemiyle başa baş. Öte yandan kampanyaya ilgi yoğun. İlk günden itibaren satış ofisleri ve call center'larda ciddi bir hareketlilik oldu. GYODER olarak, kampanyada, 21 üyemizin toplam 77 projesiyle yer alıyoruz.” Şeklinde konuştu. Kampanya kapsamında bir fırsat olarak sunulan dövize endeksli sabitlenmiş kura başvurular hakkında da bilgi veren Yetgin, şunları söyledi: “Rakam açıklayamayız ama kampanya özellikle bekle-gör durumundaki konut alıcılarını harekete geçirdi. Kampanyanın en önemli cazibe noktalarından biri de maliyet baskılarına rağmen fiyatı artırmadan 31 Ekim'e kadar alım imkânı sunuyor olması. Sonrasında tedrici olarak da bu fiyatların artması gerekiyor.”
“İnşaat 250'ye Yakın Alt Sektörü Etkiliyor”
Konut sektöründe yapılan teşviklerin olmaması halinde muhtemel tabloyu da çizen Yetgin, “İnşaat 250'ye yakın alt sektörü etkiliyor. Halısından beyaz eşyasına kadar pek çok ürünü etkiliyor Bunlar da sanayi kapsamında. Yurtdışı müteahhitlik de bir sanayi. Bunu yadsımamak lazım.Tüm hedefler önemli, birini diğerini tercih etmek değil. Elbette bizim daha fazla üretmemiz ihraç etmemiz, tasarrufları finansman sistemine sokmamız gerekir. İhtiyaçlar hiyerarşisinde barınma ikinci sırada geliyor. İnsanlık var oldukça bu ihtiyaç devam edecek.” Dedi.
“Dönüşüm Parsel Bazında Değil Adalar Bazında Yapılmalı”
Kentsel dönüşümde bundan sonrası için izlenecek yok ile ilgili fikirlerini de dile getiren Yetgin, şunları söyledi: “Kentsel dönüşümdeki sıkıntılar Fikirtepe özelinde bir deneyim. Türkiye genelinde 7.5 milyon konutun dönüşümünden bahsediyoruz. Sürdürülebilir anlaşmalarla doğru yapıyı kurmalıyız. Fikirtepe'de makulün ötesinde talepler ile anlaşmalar yapıldı ve tıkanıklıklar yaşandı. Bir musibet bin nasihatten iyidir derler öğrendik öğreniyoruz. Kentsel dönüşüm kamunun süpervizörlüğü olmadan yapılamaz. Belli rollerde merkezi otorite, belli rolde yerel idare veya TOKİ gibi kurumlar olmalı. Parsel bazında değil adalar bazında yapılmalı”