Ev seçimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler
1- Ev bütçesini net olarak belirleyerek tercihlerinizi bu bütçenin etrafında yapmak size zaman kazandıracaktır.
2- Alınacak evin lokasyon bilgilerine odaklanmak gerekir. Her yere yakın olması fiyatı biraz arttırabilir ancak ileride büyük avantajlar sağlar.
3- Alınacak evin 1’den fazla kez ziyaret edilmesi önemlidir. Bu ziyaretlerin farklı saatlerde olması, evin her halini görebilmek adına avantaj sağlar.
4- Bina, çevre, ortak alanların incelenmesi gerekir. Komşuların da nasıl olduğu konusunda kısa bir araştırma yapılması fikir edinme konusunda kolaylık sağlar.
5- Evin eksiklikleri neler, ne kadar bir tadilata ihtiyacı var incelenmeli ve bütçeye eklenmelidir.
6- Evin projesi, zemin etüdü, deprem yönetmeliği belgeleri mutlaka istenmeli, incelenmeli, anlaşılmıyorsa bir bilenden yardım alınmalıdır.
7- Evin iskanı olup olmadığını kontrol edilmelidir.
8- Evin krediye uygunluk şartları araştırılmalıdır.
9- Evin üzerinde ipotek veya haciz kaydı olup olmadığı öğrenilmelidir.
10- Alınacak evde kiracı varsa kira sözleşmesi şartlarını değerlendirilmelidir.
Tapu işlemleri sırasında dikkat edilmesi gerekenler
1- Ev satın almadan önce evin tapusunu görmek isteyebilirsiniz. Eğer güvenilir bir gayrimenkul projesinden ev almıyorsanız tapuyu sorgulamanızda yarar var. Tapu ve parsel sorgulamayı, e-devlet ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü web sitesinden yapabilirsiniz.
2- Alım-satım işlemlerine geçmeden önce evin borcu olmadığına emin olmalısınız. Bu süreçte evin bağlı bulunduğu belediyeye gidip evin vergi borcu dâhil herhangi bir borcu olmadığına dair belge almalısınız.
3- Tapu dairesine gidip evi almadan önce yapmanız gereken bir diğer şey ise evin DASK poliçesi olup olmadığını öğrenmektir. Zorunlu Deprem Sigortası’nın geçerliliği 1 yıldır ve her yıl yenilenmelidir. Tapu işlemleri sırasında ev için DASK yapılması gerekir.
4- Eğer konut kredisi ile ev satın alıyorsanız bu süreçte bankanız ev için DASK yapar. Eğer evi peşin alacaksanız bu durumda ev sahibinin DASK yaptırması gerekir. Tapu Dairesi’ne gittiğinizde tapu harcı ödeyeceksiniz. Bu harcın yarısını satıcı, yarısını ise alıcı öder. Fakat bazı durumlarda ev sahibi ve alıcı, bu konuda farklı bir anlaşmaya varabilirler. Bu nedenle tapu harcı konusunu tapu işlemlerinden önce konuşmanız sağlıklı olacaktır.
5- Yeni ev satın alacaksınız ve evi üzerinize alabilmek için elbette ki Tapu Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Tapuya gitmeden önce randevu almayı ihmal etmemelisiniz; çünkü yaşanan yoğunluk, uzun süre beklemenize ve işinizin aksamasına sebep olabilir.
6- Tapu işlemleri için konutu alacağınız değer üzerinden beyan etmelisiniz. Tapu harcı ödemesi, beyan edilen satış bedeline göre yapıldığı için tapu işlemi sırasında düşük bir bedel beyan ederseniz, daha düşük tapu harcı ödersiniz. Hâlbuki bu konu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yakın takip edildiği için, hem alıcıya hem de satıcıya geriye dönük önemli cezalar kesilebilmektedir.
Konut kredisi başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler
1- Kredi notunuzu kontrol edin
Bu kredi kullanarak konut almayı düşünenlerin atması gereken ilk adım olmalıdır. Çünkü kötü bir kredi notu konut kredisinin ret olmasının en yaygın nedenidir ve kredi için başvurmadan önce mutlaka kontrol edilmelidir. İyi bir kredi notunuzun olması, banka tarafından yeşil ışık anlamına gelir. Bunun için düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu iyi seviyede tutmak her zaman önemlidir.
2– Verebileceğiniz peşinatı hesaplayın
Kredi puanınızı kontrol ettikten sonra peşinat için verebileceğiniz miktarı hesaplamalısınız çünkü bankalar alacağınız evin ekspertiz değerinin %80’ini size sağlar. Geriye kalan %20’lik kısmı ise sizin peşinat olarak temin etmeniz gerekir. Böyle bir durumda yeterince birikiminiz yoksa peşinat biriktirmek ya da bulmak için beklemeniz gerektiği anlamına gelir.
3- Acil durumlar için hazır mısınız?
Heyecan içinde yeni alacağınız evi düşünüyorsunuz. Ancak bu aşamada kredi taksitleriniz ile birlikte değişecek bütçenizi de düşünmelisiniz. Acil durumlarda devreye girecek maddi bir hazırlığınız var mı? Bu tür riskli durumları düşünerek, bütçenizi sarsmayacak ve sizi zor duruma sokmayacak bir kredi yükünün altına girmek yararınıza olacaktır.
4- Kredi faiz oranlarını karşılaştırın
Konut kredisi çekerek alacağınız bir ev için bankaların faiz oranlarına ve çıkacak diğer masraflara göz atmanız yararlı olacaktır. Karşılaştırma yapmadan banka seçimi yaptığınız takdirde, belki düşük taksit ödediğinizi düşüneceksiniz ancak ödeyeceğiniz masraflar ya da toplam geri ödemeniz yüksek olsa dahi bu durumdan haberdar olamadığınız için zarar edebilirsiniz.
Kaynak: hesapkurdu.com, hepsiemlak.com, egeyapi.com, hesapkurdu.com, mapfre.com