Konut sahibi olmak için dikkat edilmesi gereken yasal süreçlerden biri de tapu işlemleridir. Ev alırken tapuda dikkat edilmesi gereken işlemler nelerdir?
Zorlu bir sürecin ardından hayal ettiğiniz eve kavuşursunuz ancak bu sefer de yasal süreç başlar. Tapu işlemleri esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu süreci sorunsuz atlatmak için yazımızı okumanızda fayda var.
Tapu dairesine gitmeden önce bazı işlemleri yerine getirmeniz gerekir. Satın alacağınız konutun tapu fotokopisini alarak bağlı bulunduğunuz belediyeye başvuruda bulunun. Satın alacağınız konutun vergi borcu olup olmadığını öğrenerek belediyeden borcu yoktur yazısı alın. Bu yazıyla birlikte tapu dairesine gidin. Tapuda alım satım işlemi yapabilmek için DASK sigortası gerekiyor. Zorunlu deprem sigortasını tapu dairesine gitmeden 1 gün önce herhangi bir sigorta acentasından yaptırabilirsiniz.
TAPU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
1- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
2- 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf
3- Belediyeye rayiç belgesi ve tapunun aslı ve fotokopisi
4- Kredi kullanılmış ise ipotek evrakları
TAPU DAİRESİNDEN NASIL RANDEVU ALINIR?
Tapu devir işlemleri için tapu müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. Tapu randevusu Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya https://randevu.tkgm.gov.tr adresinden online başvuru yaparak alınır. Randevu bilgileri başvuruda bulunan kimselere kısa mesaj (SMS) yolu ile iletilir.
TAPU HARÇ ÜCRETLERİ
Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu harç, Bakanlar Kurulu’nun yaptığı indirim ile 30 Eylül’e kadar konut ve işyerleri için binde 15 oranında ödeniyor. Arsa ve araziler için ise binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor.