Enerji kimlik belgesi binalarda enerji kaynaklarının ve enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye verilen isimdir.
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre yapılan tanımda da açıkça görüldüğü gibi enerji kaynakları olarak sayabileceğimiz elektrikli ev aletleri (buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki) enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için geçerli hale gelmiştir. Söz konusu sınıflandırma ile A’dan G’ye performanslar ortaya konmuştur. Özellikle A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi ifade etmektedir. Binalarda ya da apartmanlarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?
Yeni inşa edilen projelerde binalar enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmaktadır. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı dışında tutulmaktadır yani iskan ruhsatı alamamaktadırlar.
Halihazırda bulunan binalar için ise enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu söz konusu değildir. Söz konusu binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi oluşturabilmektedir.
Enerji kimlik belgesi nerelerden alınır sorusuna gelirsek EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler EKB verebilmektedir.
Bunun yanı sıra Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) şirketi olan BES Enerji Danışmanlık bünyesindeki EKB Uzmanları ve SMM belgesine sahip mühendisler vasıtasıyla hem mevcut hem yeni binalar için EKB düzenleme hizmeti verebilmektedir.