Özellikle son yıllarda karşımıza çıkan ekolojik ev kavramı, inşaat sektöründe özellikle üzerinde durulan konulardan biri. Peki ekolojik ev nedir?
Ekolojik ev, bir diğer tabirle organik evler, enerji tasarrufuna dayalı bir anlayışla hayata geçirilmiş yapılardır. Bu evler çevre dostu, kendi enerjisini ve suyunu büyük ölçüde kendisi karşılayan bir tasarımdadır. Peki neden ekolojik eve ihtiyaç duyuluyor?
Ekolojik eve neden ihtiyaç duyuluyor?
Hızla gelişen dünyamızda artan nüfusa bağlı olarak bunu karşılamakta zorlanan doğal kaynaklar hızla tükeniyor. Bu tükenişi durdurarak doğayı kurtarmak ve dünyamıza zarar vermemek adına çözümler üretiliyor. Bu konuda inşaat sektörünün ürettiği çözümlerden biri ise ekolojik ev. Dünya genelinde artan şekilde ilgi gören ekolojik ev fikri doğaya verilen zararı en aza indiren çözümler arasında geliyor.
Ekolojik evin farkları ne?
Ekolojik yapılar birçok açıdan klasik yapılardan ayrılır. Bu evlerde tüm enerji ve su ihtiyacı doğal yollarla sağlanır. Elektrikten ısınmaya kadar enerji tüketimine sebep olan tüm gündelik gereksinimler ekolojik ev sistemiyle yenilenerek doğaya verilen zarar minimize edilir. Ekolojik evlerde elektrik enerjisi rüzgar türbini, güneş paneli gibi yöntemlerle üretilerek kullanılmaktadır. İhtiyaçların yine ekolojik yollarla giderildiği ekolojik evlerde elde edilen enerjiler tekrar tekrar kullanılabilir. Örneğin, tasarrufun maksimum seviyede uygulandığı bu evlerde, yağmur suyu depolanır, lavabodan akan su arıtılarak, tuvalet giderlerinde veya bahçe sulamada kullanılır. Bununla birlikte ısınma için jeotermal yöntemler ve güneş ısıtma sistemleri kullanılır.
Ekolojik evlerin özellikleri nelerdir?
Ekolojik evler birçok noktada benzer özellikler taşımaktadır. Çevre ve ekonomi dostu olan bu evlerde inşaat sırasında çevreye, doğal ortama zarar verilmez ve inşaat sırasında kullanılan malzemeler insan sağlığına zararlar veren malzemeler arasından seçilmez. Ekolojik evlerin yapımında kullanılan malzemeler arasında doğal kil ve kireç vardır, iç mekanlarda boya yerine duvar kağıdı kullanılır.