Devremülk yılın belirli dönemleri veya belirli günlerinde farklı kişilere tesis edilen, daha çok tatil yapmak için tasarlanmış dairelerdir. Daha detaylı anlatmak gerekirse devremülk, çok daireli ve çok bloklu olarak, temel ihtiyaçların neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlanan, yılın belli zamanlarında belli kişilerin hizmetine sunulan tatil yapma ve daha çok dinlenme amacı ile kullanılan konutlardır.
Devremülk bir mülkün ortaklaşa satın alınması olarak tanımlanabilir. Bir devremülk satın aldığınızda devremülkü yılın yalnızca belli dönemlerinde kullanma hakkında sahip olursunuz. Devremülkün daireden farkı bu noktada başlamaktadır. Devremülkünüzde kalıcı olarak yaşayamaz, normal bir gayrimenkul gibi süresiz ya da istediğiniz zaman gidip kalamazsınız.
Yılın belli dönemlerinde kullanabileceğiniz devremülkünüzde bu sürenin Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre 15 günden az olmaması gerekiyor. Devremülkün sahibi kendisine verilen sürenin sonunda yapıyı tahliye etmezse, diğer dönem sahibinden birisinin veya yöneticinin ibrazı halinde, mahallin en büyük mülki amirin emri ile başka bir işlem ve tebligata lüzum kalmadan hemen zabıtaca boşalttırılır.
.jpg)
Devir ve mülk kelimelerinin birleşiminden oluşan devremülk kavramı, kullanılan konutun her dönem farklı kişiye devrini ifade etmektedir. Devremülk birden fazla malikli bir yapıdır. Örneğin dönemlik sürenin 15 gün olduğu bir devremülk tesisinde bir yıl içinde 24 dönem vardır ve dolayısıyla da daire başına 24 malik olmaktadır. Devremülk ile birlikte başka kavramlarda merak edilmektedir. Şimdi onlara bakalım:
Kiralık Devremülk Nedir?
Tapuya sahip olan devremülk sahibi kendisinin kullanacağı dönemde eğer kullanmak istemezse dairesini tesis yönetimine bildirmek suretiyle başka bir kiracıya kiralayarak gelir elde edebilir. Buna kiralık devremülk denir. Devremülkün tapusuna sahip ola malikin, devremülkü kendisine ait olan dönemde başkanına devretme hakkı da vardır.
Devremülk Sözleşmesi Nedir?
Hukuken tanınan bir uygulama olan Devremülk sistemi tapu tesis etme yöntemiyle geçerlilik kazandığı için devremülk tesisini yöneten şirket ve devremülk almak isteyen alıcı arasında kurulacak olan hukuki ilişkiyi yöneten sözleşmeye devremülk sözleşmesi adı verilmektedir. Tapusuna sahip olduğunuz devremülkünüzü satmak istiyorsanız devremülkü satın aldığınız firmaya satma hakkına sahipsiniz. Bununla birlikte farklı bir alıcıya da satabilirsiniz.