Bina Güçlendirme Niçin Yapılır?
Bina güçlendirme, bir yapının muhtemel bir depremde yıkılması veya çökmesi ile oluşacak can kaybını önlemek amacıyla yapılan, binayı yapısal ilavelerle depreme daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan bir müdahaledir. Binanın yıkılıp yeniden yapılması çoğu zaman çok maliyetli olmaktadır. İşte bina güçlendirme, bu yönteme alternatiftir. Daha az zahmetli ve daha az maliyetlidir. Yapılan iyileştirmelerle binanın dayanıklılığı arttırılır.
Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Bina güçlendirme firmaları çok çeşitli teknikler kullanarak ev ya da iş yerlerini depreme daha dayanıklı hale getirir. Ancak güçlendirme çalışmalarından önce yapılması gereken bazı prosedürler vardır. Güçlendirilmesi düşünülen binanın öncelikle, projeye uygun yapılıp yapılmadığı denetlenir. Daha sonra binadan beton numunesi alınır. Belli alanlardaki demir donatılarından da çeşitli kesitler test edilir. Bu gibi testlerden elde edilen sonuçlarla bina güçlendirme uygulaması yapılır. Ancak bir yapıyı daha dayanıklı hale getirecek çeşitli teknikler kullanmak, bilgi ve tecrübe ister. Doğru yapılmayan güçlendirme çalışmaları riski daha da arttırır. Bu tür uygulamalarda en çok betonarme bina güçlendirme tekniği ile çelik kuvvetlendirme tercih edilir. Çelik konstrüksiyon bina güçlendirme fiyatları betonarme tekniğine göre daha maliyetlidir.
Bina Güçlendirme Teknikleri
Bina güçlendirilirken genellikle aşağıdaki yöntemler tercih edilir:
- Kanat ekleme
- Eski ve yeni betonları kaynaştırma
- Kolon mantolama
- Çelik mantolama
- Betonarme mantolama
- Epoksi enjeksiyonu
- Mantolama veya gömlek geçirme
Kiriş ve kolon mantolama, en çok başvurulan yapı güçlendirme uygulamalarındandır. Ancak bu, her yapı için geçerli bir formül değildir. Yalnızca binaların statik durumu analiz edildikten sonra bir proje hazırlanabilir. Ayrıca her yapının depreme veya çeşitli darbelere verdiği tepkinin farklı olduğu da unutulmamalıdır. Daha bilimsel bir ifadeyle her binanın kendine özgü bir mukavemeti ve darbeye karşı verdiği titreşim hareketi değişkendir. Bu sebeple kullanacak teknikler de yapıdan yapıya değişir.
Bina Güçlendirme Maliyeti Ne Kadar?
Yukarıda belirttiğimiz gibi bina güçlendirme işlemi pek çok faktöre göre değişmektedir. Buna bağlı olarak fiyatlarda da değişiliklik olur.
Fiyatı belirleyen en önemli unsurlar şunlardır:
- Çalışma sahası
- Hasar oranı
- Kaç kolon
- Temelin durumu (Pabuç, radya vs.)
- Kat yüksekliği
- Kullanılacak malzeme miktarı
- Süre
- İşçilik maliyeti
- Bina güçlendirme esnasında veya sonrasında yapılacak tamiratlar (su, elektrik, doğal gaz saatlerinin yer değişimi, sıva, duvar, perde beton vs.)
- Temelde m2 oranı.
- Kullanılacak malzemenin kalitesi
Bu unsurlara göre fiyat projeye özel belirlenir.
Kaynak: aksas.istanbul, parsguclendirme.com