Kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Beyoğlu'nda konut yatırımcıları kazanıyor. Endeksa'nın güncel verilerine göre; bölgede yapılan yatırımın geri dönüşüm süresi 17 yıl olarak hesaplandı.
Gayrimenkul sektörü zaman zaman duraklamalar yaşasa da en iyi yatırım aracı olmaya devam ediyor. Burada önemli nokta alacağınız gayrimenkulün amortisman süresidir. Aldığınız gayimenkul kaç yılda kendini amorti eder? Uzmanlar, ortalama 15 ila 20 yıllık süreyi avantajlı görüyor. Ancak gayrimenkul sektörünün başkenti İstanbul'da bu süre 31.5 yıla kadar uzuyor. Beyoğlu'nda ise bu süre 17 yıl olarak hesaplandı.
4 YILDA % 22 ARTIŞ
Endeksa'nın güncel verilerine göre Beyoğlu'nda ortalama konut metrekare satış fiyatı 5.280 TL, ortalama konut fiyatı 475.200 TL, ortalama kira ise 2.332 TL. Bölgede konut fiyatları 350.000 ila 1 milyon 100.000 TL arasında değişiyor. Son 4 yıllık fiyat artışı ise yüzde 22 seviyesinde seyrediyor.
METREKARESİ 10 BİN TL
Beyoğlu'nda konut fiyatlarının en yüksek olan bölgeler arasında Ömer Avni, Hacımimi, Bereketzade, Müeyyetzade ve Gümüşsuyu mahalleleri bulunuyor. Bu bölgelerde konut metrekare satış fiyatları 10 bin 500 TL ile 14 bin 700 TL arasında değişiyor. Ulaşım kolaylığı sebebiyle ofis kullanımı için çok tercih edilen Beyoğlu'nda metrekare satış fiyatı 11 bin 500 TL, ortalama ofis fiyatı 1 milyon 380 bin lira, ortalama kira ise 3 bin 232 TL seviyesinde. Ofis fiyatlarının en yüksek olan Gümüşsuyu mahallesinde ise son 4 yılda fiyatlar yüzde 90 seviyesinde artış gösterdi.
NEDEN YÜKSELİYOR?
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul'un ilçelerindeki amortisman sürelerindeki artış trendinin son derece hızlı bir şekilde devam ettiğine vurgu yaptı. Makbule Yönel Maya, amortisman sürelerindeki artışın nedenlerine ilişkin olarak şunları söylüyor: "Geçtiğimiz yıllarda birim satış değerlerindeki hızlı yükselişi kira değerlerinde aynı şekilde göremedik. Bu durumun da özellikle yakın vadede değer artış kazancı beklemediğimiz bölgelerdeki yatırım amaçlı konut alımlarını etkilediğini düşünüyorum. Bu da aslında geçmiş 10 yılın konut alım-satım hikâyesinin artık yeni temellere oturtulmasının, alıcıyı harekete geçirebilecek yeni hikâye yazmanın zamanının gelip de geçmekte olduğunun göstergesi. Bir diğer önemli etken ise arz-talep ve stok değişimleri. Stokun hızla artış gösterdiği bölgelerde amortisman sürelerinde artış oluyor."