Yatırımcının güvenli limanı: Gayrimenkul
TÜİK’in açıkladığı konut satış rakamlarına göre Mart ayında Türkiye genelinde 134 bin 170 adet konut satıldı. Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan konut satış istatistiklerini ve geçtiğimiz günlerde açıklanan yabancıya konut satışına gelen yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Arslan, “Yatırımcıların TL bazlı varlıklarını koruyan en güvenli finansal araç gayrimenkul. Fiyatların gerileme riski de yok. Aksine talep ve maliyet artışı sebebiyle artmaya devam edecek.” dedi.
Büyük ölçekli konut projelerine satış, pazarlama ve konsept danışmanlığı hizmeti veren Aremas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan Mart ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Açıklanan rakamların beklentiler doğrultusunda olduğunu dile getiren Arslan Mart ayının hareketli geçtiğini ifade ederek, “Satışlarda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.6, çeyrek bazda değerlendirdiğimizde ise yüzde 21.7’lik bir artış oldu.” dedi.
Konut güvenli yatırım aracı konumunu koruyor
Konut fiyatlarında yaşanan artışların hem talep hem de maliyet bazlı olduğunu belirten Arslan her türlü fiyat artışına rağmen mevcut finansal ortamda gayrimenkul yatırımının en güvenilir yatırımlardan biri olduğunun altını çizdi. Gayrimenkul yatırımının yatırımcıların TL bazlı varlıklarını koruyan bir araç olduğuna değinen Arslan, “Mevduat faizlerinin yüzde 18, dolar faizinin neredeyse sıfır olduğu bir ortamda her türlü finansal operasyon risk barındırıyor. Gayrimenkul, yatırımcısına her daim güven ve kazanç sağlamıştır. Mevcut ekonomik duruma bakıldığında gayrimenkul fiyatlarında bir gerileme ön görmüyoruz. Aksine talep ve maliyet artışı sebebiyle fiyatlar artmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.
Yabancıya konut satışında yılık bazda düşüş bekliyoruz
Yabancıya konut satışı ile ilgili yapılan değişiklik konusunda da yorumda bulunan Vedat Arslan, 250 bin dolar olan başvuru şartının 400 bin dolara yükseltilmesinin yabancıya konut satışı grafiğine önümüzdeki dönemde düşüş olarak yansıyacağını kaydetti. Yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31’lik artışla 5 bin 567 oldu. Arslan, “Benzer artışı Nisan ayı için de bekliyorduk ancak yeni yasal düzenleme satışları düşürecektir.” dedi. Türk vatandaşlığına başvuruda alınacak gayrimenkul değerinin yükseltilmesinden çok bunun bir gün içinde yürürlüğe girmesinin şaşırtıcı olduğunu ifade eden Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu artış sektörün uzun süredir beklediği bir durumdu. Sektörde şok etkisini yaratan bu artış değil, artışın bir gün içinde yürürlüğe girmesi oldu. Yürürlüğe gireceği tarih önceden verilerek hem kamunun hem de özel sektörün bu yeni karara hazırlanması sağlanabilirdi. Bu ani karardan henüz satışı tamamlanmamış, süreci devam eden satın almalar olumsuz etkilenecektir. Bu sebeple sektörde bu ay içinde bazı iptalleri de bekliyoruz.”
Rusya-Ukrayna savaşı satışları değil kiralamaları artırdı
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın gayrimenkul satışlarından çok kiralama fiyatlarını artırdığının altını çizen Arslan, bu fiyat artışından başta Türkiye olmak üzere, Gürcistan, Romanya, Polonya, Macaristan ve İskandinav ülkelerinin etkilendiğini belirtti. Ülkelerini terkeden kişilerin satın alma değil ev kiraladığını söyleyen Arslan, özellikle İstanbul ve Antalya-Alanya’da kira ücretlerinde artış gözlemlediklerini ifade etti.
İpotekli satışlarda yaşanan artış sürpriz oldu
İpotekli satışlarda yaşanan yüzde 38.8’lik artışın sektör açısından şaşırtıcı bir artış olduğunu kaydeden Arslan’a göre bu yönelimin temelinde gayrimenkul geliştiricilerinin vadeliden çok peşin satış yöntemini tercih etmesi yatıyor. Bunun da ana sebebini maliyetlerdeki ve dolayısıyla satış fiyatlarındaki ani değişiklikler oluşturuyor. Maliyet kontrolü açısından önünü göremeyen geliştiriciler de, doğal olarak mümkün olduğunca peşin satışa yönelmiş durumda.