Türk Dil Kurumuna göre de ilk anlamı yıpranma payı olan amortisman ekonomide faizin işlemesine son vermek için bir tahvilin birden ödenmesi anlamında kullanılmaktadır.
Bu tanımlardan da yola çıkarak konuyu örneklendirmek gerekirse işletmeler kullanmak üzere aldığı duran varlıkların, normal kullanım şartları altında bir ya da daha uzun sürelerde kullanırlar, bu ürünün kullanım süresi (ekonomik ömür) zarfında maddi gider yazılması gerekir, bu yazılan giderler mali dönemlere dağıtılarak ele alınır.
Amortisman Şartları
Kullanılan bir mal ya da ürün için amortisman yazılabilmesi belli şartlarla mümkündür. Amortisman yazılması için gereken şartlar, ürünün işletmede bir yıldan fazla kullanılabilir olması, yıpranma, aşınma ve ye değer kaybı olması, envantere dahil ve kullanıma hazır olması, değerinin kanunca belirlenen bir miktarı (2015 yılı için 880 TL) geçmesidir
Amortisman Hesaplama
Amortisman hesaplama iki şekilde olmaktadır. Bunlardan biri Normal Amortisman Yöntemi diğeri ise Azalan Bakiyeler Yöntemidir.
Normal Amortisman Yöntemi
Bu yöntemde amortisman uygulanacak varlığa sabit bir amortisman oranı uygulanır ve ya varlığın tutarı ekonomik ömre bölünür. Örnek verecek olursak, işletmenin KDV hariç 2 bin TL değerinde olan bir ürün aldığını ve bu ürünün ekonomik ömrünün 10 yıl olduğunu kabul edelim.
Amortisman hesabı yüzde (1/ekonomik ömür) formülü ile hesaplamak kaydıyla
%(1 / Ekonomik Ömür) formülü ile hesaplama yapılır.
%(1/Ekonomik Ömür (10))= Yüzde 10 olur.
2000 X yüzde 10 = 200 TL Amortisman payı olur.
Azalan Bakiyeler Yöntemi
Azalan bakiyeler yöntemi ise amortisman işlemi sonrasında kalan bakiye üzerinden amortisman uygulanır ve normal amortismanın 2 (iki) katı uygulanarak hesaplama gerçekleşir. Yalnız bu yöntemde oran yüzde 50'nin üzerine çıkamaz.