Akitli işlem kısaca tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlemlerin adıdır. Akitli işlem nedir? sorusuna ilişkin detaylı cevabı haberimizin devamında bulabilirsiniz.
Akitli işlem, tapu işlemlerinde sıkça karşılaşılan bir kavramdır. Peki, akitli işlem nedir? Akitli işlem ile ilgili detayları haberimizin devamında inceleyebilirsiniz.
Akitli İşlem Nedir?
Akitli işlem, tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlemlerdir. Peki, Akitli işlemler hangileridir? Akitli işlemlere satış, bağış, taksim, ölünceye kadar bakma akdi, ipotek ve irtifak hakları örnek gösterilebilir.
Akitli İşlemler Nelerdir?
Şu işlemler akitli işlemler sınıfına girmektedir: Bağımsız bölüm ilavesi, kat mülkiyeti, kaynak hakkı, miras payının devri, bağış, devremülk hakları, irtifak hakları, geçit hakları, mal devri, intifa hakları, kat irtifakı, kısıtlamalı satış, su, gaz, elektrik, taksim, taşınmaz yükü, resmi senet, trampa ve inşaat hakkı, velayetten mal alımı satış kamulaştırma, kamulaştırılan alanların sahiplerine iade edilmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, kat irtifakı temlik sözleşmesi, oturma hakkı, ipotekler, hükümlü adına kayıtlı taşınmazın satışı.
Akitli işlemlerde Tapu Kanunu’nun 26. Maddesinde mülkiyet ve mülkiyet dışındaki ayni hakların kurulması ve devri için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleneceği şeklinde ibare yer almaktadır. Bu bağlamda şahsi haklar için resmi senet düzenlenmez.
Akitsiz İşlem Nedir?
Akitsiz işlemler Tapu Kanunu’nun 26. Maddesinin dışında kalan işlemlerdir. Bu işlemlere örnek olarak ayni hakların kurulması ve devri ile ilgili olmayan kişisel hakların şerhi, değişiklik, ayırma, birleştirme, terkin, düzeltme, mirasın intikali gibi hak sahibinin veya malikin tek taraflı iradesi ile tapu sicil müdürlüğünde yapılan işlemleri örnek olarak vermek mümkündür. Akitsiz işlemler için resmi senet yerine Tescil İstem Belgesi düzenlenmesi söz konusudur.
Akitsiz İşlemler Nelerdir?
Aile Konutu Şerhi,
Ayırma (İfraz) İstemi,
Birleştirme (Tevhit) İstemi,
Cebri Satışın Tescili İstemi,
Cins Değişikliği,
Düzeltme (Tashih) İşlemi,
İntifa Terkini İstemi,
İpoteğin Terkini İstemi,
İştirakın (Elbirliğinin) Bozulması,
Kat İrtifakı İstemi,
Kat Karşılığı İnşaat Hakkı Sözleşmesi Şerhi,
Kat Mülkiyeti Kurulması,
Kira Şerhi İstemi,
Kooperatif Üyelerine Tahsis İstemi (Ferdileşme),
Mirasın İntikali,
Mirasın Taksimi,
Satış Vaadinin Şerhi İstemi,
Sulh Hakimi veya Noterde Yapılan Ölünceye Kadar Bakma Akdinin Tescil İstemi,
Şufa, İştira, Vefa İstemi Tescil İstem Belgesinin Düzenlenmesi,
Vasiyetnamenin Tenfizi İstemi