Yunanistan topraklarında çeşitli sebeplerden dolayı yaşamak isteyenler tarafından merak edilen pek çok soru bulunuyor. Bu sorulardan biri de Yunanistan da oturma izni nasıl alınır? Biçiminde şekillenmektedir.
28 Avrupa ülkesinden herhangi birinin vatandaşı olmanız durumunda Yunanistan’da yaşayabilmeniz kısıtlayan bir durum bulunmamaktadır. Fakat Amerika, Avustralya ve Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşı iseniz durum farklıdır. Yunanistan’da oturum iznin alınabilmesi için çeşitli prosedürleri yerine getirmesinin gerekliliği söz konusudur.
Oturum İzni Nedir?
Konuyla alakalı olarak ilk önce “oturum izni” kavramının anlaşılmasında yarar olacaktır. Oturum izni, kişiye vatandaşlık hakkı bulunmayan bir ülkede kısıtlaması olmaksızın yaşama izni veren bir belgedir.
Schengen, Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin vatandaşlarına birlik içerisinde serbest dolaşım hakkı tanımaktadır. Bu durumda Yunanistan'dan alacağınız oturma izniyle beraber Schengen Vizesine de sahip olmuş olursunuz. Bu sayede de Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde serbest, yani vizesiz seyahat etme hakkınız olmuş olur.
Yunanistan Topraklarına Giriş Vizesi
Yunanistan topraklarına giriş yapabilmenizi sağlayacak nitelikte iki tür vize bulunuyor.
1- Schengen (Şengen) Vizesi: Schengen Vizesiyle Yunanistan’ın yanı sıra diğer tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelere giriş çıkış yapabiliyorsunuz. Sahip olduğunuz Schengen Vizesinin mevcut süresi boyunca, Yunanistan’da Oturum Hakkına sahip durumda oluyorsunuz.
2- Yerel Vize: Schengen Vizesinin alternatifi olup Yunanistan’a giriş çıkış yapmanıza imkan veren bir vize çeşididir. Yerel vize genellikle Yunanistan’a eğitim görmek/çalışmak için giden, potansiyel göçmen olma özelliğine sahip kişilere verilir. Size verilecek olan vizenin geçerlilik süresi, genel olarak ülkeye gidiş sebebiniz doğrultusunda değişiklik gösterecektir.
Yunanistan'da Oturum İzni İçin Gerekli Olan Koşullar
Avrupa Birliğine üye ülkenin vatandaşı değilseniz, Yunanistan’da oturma/çalışma izni için yerine getirmeniz gereken şartlar bulunuyor. Bu şartları yerine getirmeniz durumunda, oturum izni almanız mümkün hale geliyor. Bunlar;
- Bir Yunan Vatandaşı ile Evlenmek
- Yunanistan Devletine Yatırım Yapmak
- Yunanistan’dan En az 250.000 Euro Değerinde Mülk Satın Almak
- Yunanistan devletine Eğitim Amaçlı Olarak Giriş Yapmış Olmak
- Başka Bir Avrupa Birliği Ülkesinden Oturma/Çalışma İzni Almak