5 Eylül tarihi itibariyle yetki belgesi olmayan emlak dükkanları ruhsat alamayacak.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlak sektöründe faaliyet gösterecek işletmelerin taşıması gereken şartlar, 5 Haziran'da belirlenmişti. Düzenleme kapsamında emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmesi için yetki belgesi alması hükmü getirilmişti.
5 Eylül'den İtibaren Ruhsat Yok
5 Eylül'den itibaren, yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek. İşletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından kontrol edilecek.
Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından, oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilip, yenilenip, iptal edilecek. İşletmeler, yetki belgesi için gereken belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvuracak. Geçerlilik süresi 5 yıl olan yetki belgesi, kolaylıkla görülebilen bir yerine asılacak.

"Kaçak Emlakçılar Önlensin"
Türkiye Tüm emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan da konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, il müdürlüklerinin yetki belgesi vermek için gereken altyapıyı hazırlaması ve bilgi sistemini kurması gerektiğini belirtti. Taylan, mevcut emlak işletmelerinin ise metrekare ve eğitim gibi bazı şartlardan muaf tutulduğunu anımsattı. Taylan, emlak işletmeleri için 5 Eylül'den itibaren yetki belgesi zorunluluğunun başladığını aktararak, yetki belgesi almak için şu şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi:
30 metrekarelik işletmeye sahip olma,
Meslek odası kaydı,
Vergi mükellefi olma,
Eğitim
“Önüne Gelen Emlakçı olmamalı”
Taylan, kendilerinin de her önüne gelenin emlakçı olmamasını istediklerini söyleyerek, "Mevcut emlakçılara çeki düzen getirilirken, temel sıkıntı olan bu işi kaçak yapanlara çözüm getirilmiyor. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu işi yapıyor. Her lokanta camında satılık ve kiralık ilanları var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor. Odaya kayıtlı yasal işlerini yapanların işini zorlaştırırken, kaçak çalışanın 'ayakçı' tabir edilenlerin de önüne geçilmeli." değerlendirmesinde bulundu.