Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yatay mimari için şehirlerde yer açmak amacıyla sanayi alanlarının şehirlerden çıkarılacağını belirtti.
Kentsel dönüşümle birlikte gündeme gelen yatay mimari ile ilgili değerlendirmelerini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yatay mimari için şehirlerde yer yok" yorumlarına katılmadığını belirterek, "Artık şehrin içinden çıkması gereken sanayi alanlarımız var. Bu alanları taşıyacağız." Şeklinde konuştu.
Yeni imar kanunu ile şehirlerde yatay mimariyi esas kılacak bir süreci başlattıklarını belirten Bakan Kurum, yeni düzenleme ile "yüksek yapı" kavramının literatürden kalkacağını ifade etti. Kurum, binalardaki kat sayısının çevresindeki binaların yüksekliğine göre belirleneceğini söyleyerek, bunu belediyelerin yapmaması durumunda Bakanlığın resen bedellerini alarak, planları düzelteceğini söyledi.
Bakan Kurum, büyükşehirlerde arazinin yeterli olmadığı iddialarını şöyle değerlendirdi: "Yatay mimari için şehirlerde yer yok' kısmına ben katılmıyorum. Şehrin içinde birçok çöküntü alanı var, artık şehrin içinden çıkması gereken sanayi alanlarımız var. Bu, bütün metropollerde hemen hemen mevcut. Bu alanları taşıyacağız. Biz, şehirlerde rezerv alan bulmaya hazırız, rezerv alan üretmeye hazırız. Bu alanlarda yatay yapılaşmanın önünü açacak birçok düzenlemeyi yaptık."
"Artık Ada Bazlı İmar Planları Yapacağız”
Köy ve yaylalarda yapılacak yapılar hakkında da konuşan Kurum, doğal güzelliklerin korunması için ruhsat alma zorunluluğu getirdiklerini, ancak vatandaşlardan bunun için ücret istemediklerini belirterek şöyle devam etti: "Onlar adına süreci tamamen biz yürüteceğiz. Onlar sadece valiliklerimiz, muhtarlıklarımız kanalıyla başvuruda bulunacaklar. Biz de en azından yerleşik alanlarda yapılması gereken yapıların ne olduğunu, nasıl yapıldığını görecek, süreci işleteceğiz. Artık ada bazlı imar planları yapacağız. Parsel bazlı imar planı kesinlikle yapmayacağız. Yatay yapılaşmanın bu noktada önünü açacağız."