Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, TOKİ ile birlikte iş yeri edindirme projesi yaptıklarını belirtti.
İnşaatta Stok Sorunu Var
İnşaat sektörünü riskli olarak gördüklerini ifade eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, inşatta stok probleminin olduğunu ve kredi maliyetinin yüksek olduğunu aktardı. Kaan ayrıca Katar, İran, Sudan, Türki cumhuriyetler, Güney Amerika ve Afrika ülkeleriyle ilgili barter ve farklı modellerde çalışmanın mümkün olduğunu söyleyerek, "Bu şekilde kazancın ve ihracatın çok kısa bir süre zarfında katlanarak artması işten bile değil." dedi.
.jpg)
İnsani Bir Finans Sistemine Dönülmeli
Abdurrahman Kaan, stok devir hızını artıran tedbirlerin yeterli beslemeyi yapamadığını savunarak şöyle devam etti: "Konut kredisi faizleri yüzde 0,98'e çekildi ama hemen yükseldi. Çünkü bankalar da bu işten karlı çıkmak istiyor. İnşaatta stokları eritmek adına faiz düzeyleriyle oynamak bu nedenle sorunun çözümünde beklenen etkiyi yaratamıyor. 500 bin liralık bir daireyi 5 yılda ödediğinizi düşünün. Normal bedelinden bir kat daha fazla para ödüyorsunuz. Geleceğinizi bir sömürü aracına ipotek etmiş oluyorsunuz. Burada yapılması gereken İslami modele, yani insani bir modele ve finans sistemine dönüştür." dedi.
İş Yeri Edindirme Projesi Geliyor
TOKİ ile birlikte çalıştıklarını ve uzun vadeli konut edindirme projesi gibi iş yeri edindirme projesi hayata geçireceklerini belirten Kaan, şunları aktardı: "10 yıl vadeli olsun, yatırım yapılacak bölgede rant da oluşmasın. AK Parti döneminde 16 yılda kapasite kullanım oranı ciddi anlamda arttı. Küçük sanayi sitelerinde yeriniz dar. KOBİ'lerin iş yeri genelde 100 metrekare. Sıkışmış durumdasınız. Onun için arsa, bina dendiğinde sermaye oraya yatırılıyor ve işletme sermayesi bulunamıyor. Bu proje ile KOBİ altyapısı olan 500 metrekare bir iş yerine gelsin kira öder gibi iş yerinin bedelini ödesin. 10 yıl sonra ev sahibi olduğu gibi iş yeri sahibi olsun. Hem faize bulaşmaz, ürünü uygun fiyata üreterek, ihracat yapma imkanı olur. Biz teşvikler kısmında yönlendirmeyi bu şekilde yapıyoruz."