Takyidat bir gayrimenkulün alım satımı, gayrimenkulün devri ya da gayrimenkulün hukuki durumuna ilişkin süreci yöneten kişileri yakından ilgilendiren bir kavramdır. Takyidat nedir? ve takyidatlı tapu nedir? soruları sıkça aranan sorulardır. Takyidat nedir ve Takyidatlı tapu nedir sorularının cevabını haberimizde bulabilirsiniz.
Herhangi bir gayrimenkul üzerinde 3. Kişilerin yararına konulmuş ve gayrimenkul üzerindeki mülkiyet hakkını farklı şekillerde sınırlayan ön alım, haciz, intifa, şufa, irtifak gibi hakların bildirildiği belgeye takyidat belgesi denir. Bir gayrimenkulün üzerinde herhangi bir borç ya da şerhin olup olmadığını gösteren belge olarak da adlandırılabilir Takyidat aynı zamanda mülkiyet halkını sınırlarken, söz konusu gayrimenkul üzerinde 3. kişiler lehine birtakım haklar da sağlar.
TAKYİDAT BELGESİ NEREDEN ALINIR?
Dilimize Osmanlıcadan girmiş olan takyidat belge olarak tapu dairelerinden alınmaktadır. Gayrimenkul alım satımlarında, devirlerinde bu benzeri işlemlerde tapu sicil kütüğünde gayrimenkul tapusu üzerinde şerh, beyan veya irtifak hakları gibi bilgilere vakıf olabilmek için önce takyidat belgesini görmek yararınıza olacaktır.
TAKYİDAT BELGESİNİ KİMLER ALMALIDIR?
Yukarıda kısa olarak tanımlamaya çalıştığımız ve nereden alınacağı yönünde bilgileri aktardığımız takyidat bilgilerin içeren takyidat belgesini kimlerin alabileceği konusu da sıkça sorulan sorular arasındadır. Takyidat bilgileri malik ya da tapu ilgilisi veya bu kişilerin kanuni vekilleri tarafından da alınmaktadır.
TAKYİDAT BELGESİ HARCI 2018
Takyidat belgesi alacak olan kişiler, başta Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası ve Vakıfbank'a belirlenen ücreti yatırmalıdır. Bu ücret de 7.60 liradır. Burada dikkat edilmesi gereken konu bankalardan Ziraat Bankası ile Halkbank bu ücretleri sadece ATM'lerden almalarıdır. İskan için istenilen takyidat belgesi alımlarında da apartman yer alan her daire başına yine 7.60 TL harç yatırılmalıdır.
TAKYİDAT ŞERHİ NE DEMEK?
Takyidat şerhi ise gayrimenkul alım işlemleri sırasında gayrimenkul üzerinde satışa ilişkin engeller olup olmadığına yönelik bilgidir. Herhangi bir gayrimenkulün alım işlemleri sırasında en çok karşılaşılan takyidat şerhleri ise satış vaadinin şerhi, birleştirme şerhi, intifa şerhi ayırma şerhi, şufa şerhi, vefa şerhi, satışa arz ve davalı şerhleridir. Bunların dışında gayrimenkul üzerinde kamulaştırma, başka parsel veya yola tecavüz, belediyenin yıkım kararı, arazi toplulaştırma gibi şerhler de mevcuttur.
TAKYİDAT NASIL KALDIRILIR?
Takyidat nasıl kaldırılır sorusu da gayrimenkul ile ilgilenenlerin internet üzerinde cevabını aradığı soruların başında geliyor. Takyidatın kaldırılabilmesi için şerh işleminde bulunan kişilerin hepsinin, şerhin kaldırılması için onay vermesi gerekmektedir. Özellikle Türk Medeni Kanunu‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülmesi halinde taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabilmektedir.