Site içinde yer alan ve koronavirüs salgını sonrasında kapatılan sosyal tesislerde aidatlar güncellendi. Peki aidatlarına zam yapılan kat malikleri ne yapacak?
Hayatı adeta felç eden koronavirüs salgını sonrasında konut projelerinde yer alan spor salonu, hamam, sauna, oyun alanları, restoranlar ve kafeler kepenk indirdi. Kapatılan bu tesislerin aidat ve ortak alan giderlerine bazı site yönetimleri yüzde 10-15 indirim yaparken, bu işletmelerden kira da alınmıyor. Sitelerde yer alan ticari birimlerin kapatılması sonrası kullanılan elektrik, doğalgaz ve su da azaldı. Site yönetimleri de bu düşüşü site sakinlerine yansıtıyor. Yapılan araştırmaların gösterdiği verilere göre 21 markalı projede tesis yönetim hizmeti veren Aktif Yaşam’ın verilerine göre, ortak alan, su ve doğalgaz tutarlarında son 15 günde yaklaşık yüzde 20, elektrik harcamasında ise yüzde 5 düşüş tespit edildi.
Erteleme Talep Edebilirler
Site aidatlarında bazı site yönetimleri indirim yapsa da bazı site yönetim şirketleri ise zam yapmama yolunu seçti. Hizmet verilen sitelerde yıl genelinde enflasyon oranında (yüzde 12.37) zam yapmayı planlayan firmalar, Koronavirüs salgını sonrasında zamlarını yüzde 5 seviyesine çekti. Örneğin geçen yıl 100 lira aidat veren bir daire sakini, bu yıl 112.3 lira yerine 105 lira ödeyecek. Bunun yanında bazı sitelerde ise tutarlar kat maliklerinin aidatlarına yansıtılıyor. Bu durumda site sakinleri ne yapacaklarını düşünmeye başladılar. Uzmanlara göre, bu sosyal alanları kullanamayan maliklerin, site yönetiminden olağanüstü genel kurul talep edip, aidatlarda indirim ya da erteleme talep etme hakları var. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yasal bir yükümlülük olan site aidatlarının ödenmemesi durumunda kat maliklerinden her biri ya da yöneticinin, aidatını ödemeyen kat malikine dava açma hakkı var. Apartman aidat borcunun icra yoluyla tahsil edilmesinde birikmiş borcun ayda yüzde 5 gecikme faizi ile ödenmesi gerekiyor.