Gittikçe gelişen emlak ve gayrimenkul sektöründe birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Her geçen gün artan ev satın alma oranları her ev alanın mutlu ve memnun olduğu anlamına gelmiyor. Bu konuda en çok merak edilen konu ise satın alınan evin geri iade edilip edilmeyeceği konusudur.
Satın Alınan Ev İade Edilir Mi?
Tüketici kanununda yapılan bir değişiklik neticesinde tüketiciyi korumaya yönelik bir karar çıkarıldı. Karar neticesinde tüketiciye 14 gün içerisinde satın aldığı evi nedensiz ve ceza ödemeden iade etme seçeneği sunuldu. Markalı bir konut projesinden ev satın aldığınız ve memnun kalmadığınız durumlarda ise projenin teslim edilmesine kadar olan süreçte sözleşme bedelinin yüzde 2'si iade edilerek ev iade edilebiliyor.
Satın alınan ev, imar düzenlemesine aykırı bir özellik taşıyorsa ya da iskan ruhsatı yoksa bu hallerde satın alınan ev hukuki ayıplı olarak kabul edilir. Bu durumda satın alınan ev şartsız ve cezasız olarak iade edilebiliyor.
Hukuki anlamda ayıplı ev satın alanlar, sözleşmeden cayma, satın alınan konutun ayıpsız olan misliyle değiştirilmesi, hukuki ayıp oranında satın alım sırasında indirim uygulanması ya da ücretsiz onarım gibi haklar tüketiciye sunulan haklardır. Bu şartlardan birisi ya da birkaçı mevzu bahis olursa satın alımda ödenen bedel geriye alınabilir.
Hukuki olarak ayıplı olan bir ev satın alındığında ayıbın ücretsiz olarak giderilmesi talep edilebilir. Ancak satın alan kişilerin bu seçenekten yararlanabilmesi için, ayıplı konutu teslim aldıktan sonraki 30 gün içinde ayıplı malı kabul etmediğini, ilgili kişi ya da kişilere bildirmesi gerekiyor. Konutun açık olarak ayıplı olmadığı, eksiklerinin sonraki bir zaman diliminde ortaya çıktığı durumlarda ise süre zorunluluğu bulunmuyor.
Cayma hakkı süresi satış vaadi sözleşmesi imzalanmış kredili olmayan bir satışta sözleşmeden itibaren 14 gün, bankadan kredi ile konut satın alınmışsa konut kredi sözleşmesi imzasından sonra 14 gün için geçerli sayılıyor. Satıcı tarafından da ödenen bedelin 10 gün içinde iade edilmesi gerekiyor.