Türkiye'de ekonominin lokomotifi konumundaki gayrimenkul sektöründe müteahhitler, fiyat farkına ayar istiyor. Döviz artışı inşaat sektörünü etkilemeye devam ediyor. Döviz kurunun yükselmesiyle müteahhitlerin maliyetleri de artış gösterdi. Kamu müteahhitleri, fiyat farkı kararnamesi talebinde bulunuyor.
Dünya gazetesi yazarlarından Leyla İlhan, bugünkü yazısında döviz artışının gayrimenkul sektörüne etkisini ele aldı.
Leyla İlhan, yazısında İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu'nun görüşlerine yer verdi. Tahir Tellioğlu, artış nedeniyle kamuyla çalışan müteahhitlerin yakın dönemde yaptığı anlaşmaları feshetme yoluna gittiğini kaydederek, özel sektör firmalarının yüzde 70’nin ise projelerini durdurduğunu da söyledi. Tellioğlu kamu müteahhitleri için acilen ‘fiyat farkı kararnamesi’ çıkarılması gerektiğini belirtti.
Demir Fiyatları Artıyor
Demir fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Tahir Tellioğlu, "15 ay ay önce yapacağımız proje için demirin tonunu 1500 TL’den aldık. Üç ay sonra başladığımızda ise 2 bin TL olmuştu. Ramazan’dan önce 3 bin TL idi. Ancak döviz kurlarındaki artışla birlikte bugün tonu 4 bin 500’ye geldi." diye konuştu.
Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün her kademesinde inşaat demirinin kullanıldığını dile getirerek, "Demirde ortalama bir yılda yüzde 100’ü aşan bir zam söz konusu. Bir binada sadece demir ve ona bağlı ürünlerin maliyeti ortalama yüzde 10. Buna çimento, kablo, elektrik aksamı, alüminyum eklendiğinde bunların bir yapı içinde oluşturduğu maliyet ise yüzde 40. Ortalamada ise bu ürünlere yüzde 50 zam yapıldı." hatırlatmasında bulundu.
Kamu Müteahhitleri Zor Durumda
Kamu müteahhitlerinin zor durumda olduğunu belirten Tellioğlu, son bir yıldan bu yana sadece demir ve çimentoya yapılan zammın yüzde 70’ler seviyesinde olduğunu söyledi. Kamu müteahhitlerinin batmak üzere olduğunu öne süren Tellioğlu, "Onlara acilen ‘fiyat farkı kararnamesi’ gerekli” önerisinde bulundu.
Tellioğlu, son dönemde döviz kurlarında meydana gelen artıştan dolayı müteahhitlerin aldıkları işleri yapmak istemediğini de anımsatarak, şöyle konuştu: "Örneğin bir şirket bir güneş enerjisi işini 6 milyon liraya yapacağına dair bir anlaşma imzalamış. ‘5 milyona yaparım. 1 milyon lira da kâr ederim’ diye hesaplamış. Ancak euroda ve dolarda artış olunca bu kişinin maliyeti 6 milyon 500 liraya çıkmış. Yani alan firma bir yıl işi yapacak ve bir de 500 bin lira zarar edecek. Bu durumda şöyle deniliyor: İşe başlamamışım, devlet de bazı yatırımları durdurmak istiyor. Dolayısıyla işe başlanmamışsa, bir zarar söz konusu değilse karşılıklı olarak ‘tasfiye kararnamesi’ çıkarılmasını istiyor."
Bu şekilde çok sayıda firma olduğunu da sözlerine ekleyen Tellioğlu, firmaların verdiği teminatları yakmak uğruna bu kararın verilmesini istediğini, özellikle son 3 ayda anlaşması yapılmış ve başlamamış işlerde bu kararın projelerin yarıda kalmaması için önemli olduğunu kaydetti.