Başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma anlamına gelen kullanım hakkı nedir? Nasıl devredilir sorularının yanıtı ve daha fazlası için haberimizi inceleyebilirsiniz.
Kullanım hakkı ile ilgili internet üzerinde sık sık arama yapılmaktadır. Aynı zamanda intifa hakkı olarak da bilinen kullanım hakkı nedir? Kullanım hakkı nasıl devredilir? Sorularının yanıtını haberimizde inceleyebilirsiniz. Öncelikle kullanım hakkı ile ilgili bilgi verelim:
Kullanım Hakkı Nedir?
Kullanım hakkı aynı zamanda intifa hakkı olarak da bilinir ve mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma, istifade etmek hakkına sahip olma anlamına gelmektedir. Yani kısaca bir kişinin başkasına ait olan bir mülkü isterse kiraya vermek isterse kendisi oturmak gibi tasarruf hakkının bulunması demektir. Peki, kullanım hakkı nasıl devredilir?
Kullanım Hakkı Nasıl Devredilir?
Kullanım hakkı, sözleşmede aksine bir durum olmadığı takdirde başkasına devretme olanağı tanımaktadır fakat mirasçılara miras şeklinde geçemez. Bu hak, mülk sahibinin vefatı ile son bulur. Kullanım hakkı sahibi kullanımın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilme hakkına sahiptir.
İntifa hakkının devri Medeni Kanunu'nun 806. ve 822. maddelerinde şu şekilde belirtilmektedir;
Madde 806
Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir. Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.
Madde 822
İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir. İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur. Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.
Kullanım hakkı için gerekli belgeler şöyledir:
Kullanım hakkı tesis edilecek gayrimenkulün tapu senedi, eğer o yoksa taşınmazın da ve parsel numarasını belirtir belge.
Kullanım hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
Hakkın tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı kimlikleri
Tarafların güncel birer vesikalık fotoğrafı.
Kullanım Hakkı Süresi Ne Kadardır?
Kullanım hakkı süresi en fazla 100 yıldır. Bununla birlikte aynı zamanda kullanım hakkı mal sahibinin vefatı ile son bulur. Kullanım hakkının sona ermesiyle mülkün tamamı çıplak mülkiyet hakkı sahibinin olmaktadır.