Koronavirüs salgını sonrasında birçok konut projesinde sosyal donatı alanının kapatılması sonrasında konut aidatlarında da indirim olup olmayacağı merak ediliyor.
Sitelerde ve apartmanlarda yer alan sosyal donatı alanları, apartman görevlisi ve güvenlik gibi giderler için her daire aylık belirlenen aidatlar düzenli olarak alınıyor. En yüksek aidatlar ise İstanbul’da ve İzmir'de ödeniyor. Adeta kiralar ile yarışan aidatlar son 1 yılda Şişli’de yüzde 53, Şile’de yüzde 38, Beşiktaş’ta yüzde 37, Beykoz’da yüzde 36, Zeytinburnu, Kâğıthane ve Büyükçekmece’de yüzde 29, Üsküdar’da yüzde 27, Sarıyer’de yüzde 26 arttı. İzmir’de ise yüzde 17 ile yüzde 46 arasında değişen oranda artmış durumda.
Gecikme Zammına Dikkat!
Bazı sitelerde personel giderleri, sigorta gibi giderler sabit kalsa da ortak alan harcamaları azalınca konut sahiplerine yüzde 10-15 oranında indirim yansıdı. Bazı site yönetim şirketleri de zam yapmadı. Bununla birlikte kat malikleri apartman aidatını ödemezse Kat Malikleri Kurulu tarafından belirlenen gecikme zammını ödüyor. Gecikme zammına karşı aidatlar ödenmezse dava açılabiliyor ve kat maliki hakkında icra takibi başlatılabiliyor.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde apartman aidat kanunu ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:
Madde 20 – Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.